Què simbolitzaven els vora cent gravats rupestres descoberts a Guardamar i Rojals?
Les troballes, de l’edat de bronze, podrien formar part d’un santuari des del qual els avantpassats demanaven pluges i fertilitat
Vora un centenar de gravats rupestres han aparegut en dèsset punts de Guardamar del Segura i Rojals (Baix Segura), fruit d’una investigació a càrrec de l'arqueòleg Antonio García amb la col·laboració de l'expert en antropologia, fotògraf i periodista Eduardo de Gea.
La recerca, que va començar el 2020, va determinar i identificar per primera vegada a la comarca aquest tipus d'art prehistòric. Segons les conclusions d'Antonio García, aquests gravats tenen milers d'anys d'antiguitat i podrien formar part d'un santuari relacionat amb la ramaderia per a practicar ritus amb la finalitat d'atraure les pluges i incrementar la fertilitat.
Així, s'han trobat una gran quantitat de petròglifs, buits artificials excavats en superfícies de roques naturals, de forma aïllada o en conjunt —algunes d’elles unides mitjançant canalons— que podrien ser marcadors de camins i cartografies terrestres o de constel·lacions.
La majoria d'aquests gravats presenten formes geomètriques, mentre que unes altres no tenen forma clara, i en altres superfícies es poden observar dibuixos com fulles i premses, ha explicat l'arqueòleg.
Després de la troballa, l'estudi continuarà amb un nou equip d'experts, ja que, com ha explicat De Gea, tot i haver "trobat moltes coses fins al moment, és l'inici d'una investigació que oferirà molts més gravats i localitzacions perquè queda molta superfície a la comarca sense prospectar".