Descobreixen a Penàguila pintures rupestres de fa 7.000 anys gràcies a un dron

Arqueòlegs de la Universitat d’Alacant han trobat figures antropomorfes en diverses coves de difícil accés

Figura antropomorfa fotografiada a l'abric d'El Salt de Penàguila
Figura antropomorfa fotografiada a l'abric d'El Salt de Penàguila / Universitat d'Alacant

Un dron ha permés descobrir un jaciment arqueològic de gran valor a Penàguila (Alcoià), amb unes pintures rupestres del neolític, de fa 7.000 anys, en diverses coves de molt difícil accés. La descoberta s'emmarca dins d'un projecte pioner en el qual han participat tres arqueòlegs vinculats a la Universitat d'Alacant.

És un dels primers descobriments de pintures rupestres prehistòriques que es realitza amb l’ús de dron en abrics muntanyencs quasi inaccessibles. S'ha actuat en la zona del barranquet del Castellet - barranc del Salt i port de Penàguila. Els primers resultats acaben de publicar-se en el número XLII de Lvcentvm, una de les millors revistes d'arqueologia en l’àmbit estatal.

Entre les coves descobertes amb el dron destaca la localitzada al Salt per la gran quantitat de figures pintades, concretament antropomorfes femenines i d'arquers, així com cérvols i cabres, algunes de les quals apareixen ferides per fletxes. A més, hi ha altres representacions d'estil esquemàtic més difícils d'interpretar, però que igualment contribuiran a comprendre com ha sigut l'evolució de l'art rupestre de la zona.

"El resultat de l'ús del dron ha sigut el descobriment d'un nou jaciment amb pintures rupestres prehistòriques de diferents estils, que creem serà molt rellevant per a la investigació", ha explicat un dels arqueòlegs i pilot del dron, Molina Hernández, qui ha treballat braç a braç amb Ximo Martorell Briz i Virginia Barciela González.

El descobriment l'han notificat a la direcció general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, i l'autenticitat i rellevància s'ha certificat en accedir a la cavitat gràcies a la col·laboració dels escaladors Àlex Mora i Monllor i Natxo Gómez Ors.

En opinió de l'equip arqueòleg, es tracta d'un dels jaciments més rellevants d'art rupestre neolític documentat a la Comunitat Valenciana en les últimes dècades i pot ser "l'inici de molts altres descobriments que es produiran en els pròxims anys en abrics que havien passat inadvertits per estar situats en zones de molt difícil accés".

Els científics han apostat per crear un marc metodològic que permeta incorporar l'ús de drons a la prospecció arqueològica i proposen aprofitar l'experiència del projecte per a futures cerques.

També et pot interessar

stats