Drons per a evitar l'espoli dels jaciments arqueològics

L'any passat es recuperaren 1.400 peces.

Drons per a evitar l\'espoli dels jaciments arqueològics
Drons per a evitar l'espoli dels jaciments arqueològics

Els jaciments arqueològics de la Comunitat Valenciana seran, a partir d'ara, vigilats per drons que evitaran els espolis en el patrimoni històric i la venda il·legal de peces de gran valor. Només l'any passat, la Policia de la Generalitat va recuperar un total 1.400 peces a les comarques dels Serrans i el Camp de Túria, entre elles monedes d'època ibèrica i romana. Entre les troballes més curioses, un morrió de cavall de bronze, sostret del jaciment de la Cua II, a Llíria.

Els drons, a banda de vigilar les zones de difícil accés per als agents, els emprarà el grup de medi ambient per a impedir vessaments contaminants en rius, així com altres atemptats contra el patrimoni natural o robatoris en els camps de les comarques valencianes. La policia autonòmica, a més, té previst emprar-los en la recerca de persones desaparegudes i en grans esdeveniments amb molt de públic.

En els serveis amb els aparells voladors participen quatre agents. El pilot i l'observador són els encarregats de localitzar els objectius i els possibles obstacles, com ara ocells, cablejats o altres drons. Els acompanya en la tasca una patrulla formada per dos agents que, prèviament al vol, fan un reconeixement de la zona i són els encarregats d'acudir a les coordenades en cas que es detecte una activitat fraudulenta.

Amb la introducció d'aquesta tecnologia es pretén facilitar la tasca de vigilància i actuar amb més eficàcia a l'hora de detectar pràctiques il·legals, així com augmentar les 277 inspeccions que la policia autonòmica va fer l'any passat en jaciments arqueològics.

També et pot interessar

stats