El sector audiovisual alça la veu contra la reforma de la llei de comunicació

L’avantprojecte elimina l’obligatorietat a cadenes i plataformes d’incloure produccions alienes amb segell independent

Els gegants digitals podrien limitar-se a intercanviar produccions pròpies i deixar al marge a gran part del sector / À Punt NTC

Actualment, nombroses produccions audiovisuals independents es beneficien de l’obligatorietat de les cadenes de televisió generalistes i les plataformes d'incloure produccions alienes amb el segell independent. D’aquesta manera, es fomenta la diversitat dels continguts i es garanteix la supervivència del teixit empresarial, que no podria sobreviure sense aquest finançament.

És el cas d''El agua', l’òpera prima de la directora de cinema oriolana Elena López Riera, que s’ha presentat al Festival de Canes. És una pel·lícula independent que tracta el costumisme, el misticisme i la faula.

Aquest dijous la situació podria canviar, ja que està previst que el Congrés vote l’avantprojecte de llei de comunicació que elimina aquesta obligatorietat. En la pràctica, els gegants digitals podrien limitar-se a intercanviar produccions pròpies i deixar al marge gran part del sector, que ha emés un comunicat per a detindre la futura regulació, que tampoc té perspectiva de gènere.

Maria Zamora, productora independent valenciana, ha assegurat que “totes aquestes productores, des de les menudes fins a les més grans, no tindran accés a aquest finançament, mentre que les cadenes privades podran produir els seus propis continguts”.

Nuria Cidoncha, també productora valenciana independent, ha explicat com “es demanaven una sèrie de percentatges que finalment han sigut totalment ignorats. Estem disgustades com a dones professionals de l’audiovisual, perquè al final ens perjudica a tots i totes” ha assegurat.

Les cineastes demanaven una quota per a l'emissió de continguts dirigits per dones o creacions originals fetes per elles. Al final, la suma ascendeix a l’1%.

També et pot interessar

stats