El director de València Capital del Disseny: “El nostre disseny està ben considerat al món, però ens falta amor propi”

El dissenyador Xavi Calvo aposta perquè a la ciutat hi haja una oficina que coordine el disseny dels espais urbans perquè tots els elements tinguen cohèrencia

El dissenyador Xavi Calvo durant la seua intervenció en 'Les Notícies del Matí' per a explicar les activitats de València com a capital mundial del disseny el 2022
El dissenyador Xavi Calvo, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' per a explicar les activitats de València Capital Mundial del Disseny 2022 / À Punt NTC

“El disseny valencià està ben considerat arreu del món, però als valencians ens falta creure’ns-ho, ens falta amor propi”. És la visió de Xavi Calvo, director general de València Capital Mundial del Disseny 2022, que ha avançat en Les motícies del matí que, precisament per aquesta raó, un dels objectius de les activitats que acollirà València com a Capital Mundial del Disseny l’any que ve serà el de divulgar entre la ciutadania el disseny del nostre territori.

Segons Calvo, el disseny valencià destaca especialment en la modalitat gràfica i de producte. Un despuntament al qual han contribuït al llarg de la història recent sectors com l’agroalimentari, sobretot dels cítrics, o el tèxtil, com advertia el màxim responsable de València Capital Mundial del Disseny: “Gràcies a la comercialització dels cítrics, els valencians vam ser pioners en el disseny d’etiquetes tarongeres i, curiosament, hi ha molts més col·leccionistes d’aquests elements a l’estranger que ací”, argumentava Calvo durant l’entrevista en À Punt.  

Oportunitat també per al disseny nacional

Per a crear aquesta consciència al voltant del disseny que es fa i s’ha fet a la Comunitat Valenciana, gran part de les activitats programades per al 2022, quan València es convertirà en Capital Mundial del Disseny, aniran adreçades a la ciutadania. “Volem que la gent s’interesse pel disseny, explicar-los que gràcies al disseny tenim una vida millor”, indicava Xavi Calvo. Però més enllà de les propostes adreçades al públic en general, les activitats de l'any que ve “convertiran València en una oportunitat per al disseny de tot el nostre territori, però també de l’espanyol”.

El director general de València Capital Mundial del Disseny 2022 ha detallat que les activitats que es programaran a la ciutat s’articularan al voltant de sis eixos amb els quals té molt a veure el disseny: salut i benestar; educació; economia i innovació; patrimoni i identitat; igualtat, diversitat i inclusió, i medi ambient i sostenibilitat.

Dins d’aquestes àrees, destaca la celebració, el novembre de 2022, d’una gran trobada de ciutats del disseny de tot el món, que es convertirà en un fòrum per a compartir idees al voltant d’allò que “ens fa la vida més fàcil, més senzilla”, com ha definit Calvo el disseny. “Reivindicar la bellesa està bé, però el disseny té una altra funció, ens facilita les tasques i fa que no ens tornem bojos quan estem davant d’una màquina dispensadora o un caixer, ens facilita el procés i això ens fa més feliços”, explicava el responsable de l’equip que està organitzant les activitats al voltant del disseny que acollirà València.

Pel que fa a les conseqüències pràctiques que percebrà la ciutat arran de ser designada Capital Mundial del Disseny, serà la d’un futur museu del disseny o la creació d’una oficina del disseny, que ja es negocia amb l’Ajuntament de València, per a coordinar el disseny i la coherència dels espais públics, un aspecte que es descuida actualment i del qual ja tenen cura altres països, com el Regne Unit o Finlàndia, que ja compten amb oficines dedicades a aquest aspecte. Són dos dels projectes que, a llarg termini, es quedarn a la ciutat després del 2022 i en els quals treballen els dissenyadors, com ha exposat Xavi Calvo.

També et pot interessar

stats