Recuperen més de 300 monedes bizantines d’or a la cala del Portitxol de Xàbia

No hi ha cap col·lecció d’aquestes característiques a la Comunitat Valenciana

Monedes bizantines d'or recuperades a la cala del Portitxol / À Punt NTC

Els arqueòlegs submarins han recuperat 310 monedes bizantines d'or a la cala del Portitxol de Xàbia, on fa dos anys uns banyistes ja van trobar-ne altres 50. Aquest nou descobriment fa que es multiplique per sis el volum del tresor del Portitxol.

Les monedes, dels segles IV i V, estan segellades a Constantinoble i a Itàlia i porten l'efígie de quatre emperadors bizantins. Constitueixen el gros d'una primera troballa descoberta per dos turistes de Saragossa fa dos anys. Ara estan a l'Institut Valencià de Restauració, on les netegen amb un sistema d'ultrasò que lleva les concrecions, però respecta el metall.

“Són una fortuna”, diu el cap d’Arqueologia de l’IVCR+i, Rafael Martínez, en declaracions a À Punt. A més, li sorprén la unitat que hi ha entre totes les peces. Per la seua banda, Gemma Contreras, directora de l’IVCR+i, afirma que no hi ha una altra col·lecció de monedes com aquesta —365 en total, totes d’or— en tota la Comunitat Valenciana.

De tot el tresor destaquen sobretot dues monedes diminutes de la mida d’una pupil·la anomenades trient, que és l’equivalent a un terç del sòlid, una moneda unitària i vàlida per a tot l’imperi romà. 

Durant dos anys, els arqueòlegs submarins i experts de la Universitat d'Alacant han pentinat amb discreció el fons de la icònica cala del Portitxol per a no alçar sospites entre els milers de banyistes curiosos. La teoria inicial és que el tresor es va soterrar i la pujada del nivell del mar el va submergir. L’Ajuntament de Xàbia confia a reunir prompte el tresor al Museu Arqueològic Soler Blasco de la localitat, perquè és una “troballa essencial” per a contar la seua història, segons la regidora de cultura, Mavi Pérez.

També et pot interessar

stats