Troben 53 monedes d'or dels segles IV i V al fons marí de Xàbia

Dos aficionats al busseig localitzaren els primers huit sòlids romans de manera fortuïta a la zona del Portitxol

Troben a Xàbia monedes d'or del segle IV i V

Dos aficionats al busseig han localitzat, de forma fortuïta, al fons marí del Portitxol de Xàbia un total de 53 monedes d'or dels segles IV i V,  un dels majors conjunts de monedes romanes d'or trobats a Espanya i a Europa, segons ha informat la Universitat d'Alacant en un comunicat.

Es tracta de 53 sòlids romans que, després de ser analitzats per científics de l'Institut Universitari d'Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA (INAPH), s'han datat dins del període tardoromà: concretament entre finals del segle IV o principis del segle V.

Les monedes es troben en un perfecte estat de conservació, la qual cosa permet fins i tot llegir les inscripcions i identificar-les com monedes dels períodes de govern dels emperadors Valentinià I (3 monedes), Valentinià II (7 monedes), Teodosi I (15 monedes), Arcadi (17 monedes), Honori (10 monedes) i una moneda sense identificar.

"Es tracta d'un dels majors conjunts de monedes romanes d'or trobats a Espanya i a Europa" Jaime Molina - Catedràtic d'Història Antiga de la Universitat d'Alacant

El descobriment fortuït de huit monedes que van fer dos aficionats al busseig en apnea (Luis Lens i César Gimeno) fou el que va activar el dispositiu de la Direcció General de Cultura i Patrimoni per a aquests casos. A partir d'aquell moment, arqueòlegs de la UA i els GEAS de la Guàrdia Civil, en col·laboració amb l'Ajuntament de Xàbia, van realitzar una sèrie d'immersions a la zona i van trobar les 53 monedes d'or i tres claus (probablement de coure), així com algunes restes de plom "molt deteriorades" que, segons tots els indicis, podrien pertànyer a un cofre.

"Es tracta d'un dels majors conjunts de monedes romanes d'or trobats a Espanya i a Europa", assegura el responsable de l'equip d'arqueòlegs subaquàtics de la UA que treballa en el derelicte, el catedràtic d'Història Antiga Jaime Molina, que sosté que es tracta d'un descobriment arqueològic "excepcional i històric, perquè la investigació pot oferir multitud de nova informació per a comprendre la fase final de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident".

Els historiadors apunten a la possibilitat que les monedes "es pogueren haver ocultat intencionalment, en un context de saquejos com els que els alans perpetraven a la zona en aquella època".

Per això, segons asseguren, la troballa serviria per a il·lustrar un moment històric d'extrema inseguretat amb la violenta arribada a Hispània dels pobles bàrbars (sueus, vàndals i alans) i el definitiu final de l'imperi romà a la península Ibèrica a partir del 409 dC.

Bussos extraient les monedes en el fons marí de Xàbia
Bussos extraient les monedes en el fons marí de Xàbia / Universitat d'Alacant

Les monedes seran restaurades per l'IVCR+i i després passaran a exposar-se al Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco de Xàbia, complint les condicions expositives i de seguretat, segons ha explicat la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, en l'acte de presentació de la troballa, en el qual també han participat l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, el vicerector d'Investigació de la Universitat d'Alacant, Juan Mora Pastor, i el cap de la companyia de la Guàrdia Civil a Calp, Jerónimo Pacheco.

També han estat present els dos bussejadors que van descobrir les primeres monedes: Luis Lens i César Gimeno. El vicerector ha posat en valor els treballs de prospecció, documentació i fotogrametria realitzats per l'equip científic de la UA, format per arqueòlegs subaquàtics molt experimentats i amb una àmplia trajectòria nacional i internacional.

L’equip liderat pel catedràtic d'Història Antiga, Jaime Molina, compta a més amb la participació de José Antonio Moya, Jordi Blázquez i Alejandro Pérez, de l'Institut Universitari d'Arqueologia i de Patrimoni Històric (INAPH) de la UA.

Més excavacions

Per a continuar investigant la zona, la Generalitat ha aprovat un pressupost de 17.800 euros per a fer una excavació subaquàtica a la zona de la troballa. La campanya estarà a càrrec de l'equip que actualment dirigeix el Pla General d'investigació d'arqueologia subaquàtica 'Prospeccions arqueològiques al Portixol de Xàbia', en el qual participen tant la UA com el Museu de Xàbia.

La badia del Portitxol de Xàbia és una àrea molt coneguda per l'abundància de restes arqueològiques subaquàtiques actualment en procés d'estudi. Fins a l’actualitat s’han pogut rescatar àncores, àmfores, restes ceràmiques de diferents èpoques, material metàl·lic i elements associats a la navegació antiga en les diferents prospeccions arqueològiques impulsades per l'Ajuntament, la UA i la Generalitat des de 2019.

També et pot interessar

stats