Quan, on i qui estarà: tot el que necessites saber d'Eurovisió 2023

Els eurofans escalfen motors i aquest cap de setmana gaudeixen d'una festa prèvia al festival a Madrid, amb Blanca Paloma com a amfitriona

Blanca Paloma en una escena del videoclip d''EAEA'
Blanca Paloma, en una escena del videoclip d''Eaea' / Eurovisión RTVE

Falta poc més d'un mes per a la 67a edició d’Eurovisió, però les ganes de gaudir del certamen de música més conegut a escala mundial es noten entre els fans. A Barcelona van celebrar fa unes setmanes un gran concert pre Eurovisió i Madrid organitza aquest cap de setmana un gran esdeveniment per a anar submergint-se en l'ambient eurovisiu.

La del 2023 serà una edició fora del comú, ja que a pesar que la guanyadora de l'any passat va ser Ucraïna, arran del conflicte bèl·lic, el festival se celebrarà finalment a Liverpool, el Regne Unit. Sota el lema "Units per la música", amb la qual es vol valorar la col·laboració entre tots dos països, 37 candidats aspiren a endur-se el preuat premi.

Si no vols perdre't res sobre l'edició d'enguany, t'expliquem el que necessites saber.

Quan se celebra el festival enguany?

Com és tradició, Eurovisió retransmetrà les dues semifinals i la gran final la mateixa setmana. Així, exceptuant els països coneguts com els Big Five (França, Alemanya, Itàlia, Espanya i el Regne Unit), que passen directament a la final per ser els que més contribució econòmica hi aporten, la resta dels concursants competiran en les semifinals per arribar a la final.

La primera serà el dimarts 9 de maig i la segona, el dijous dia 11. La gran final se celebrarà el dissabte 13 de maig amb l'actuació dels 26 països seleccionats. Totes les gales començaran a les 21:00 de la nit.

On se celebra?

Encara que la guanyadora de l'edició passada va ser Ucraïna amb el tema Stefania de Kalush Orchestra, la situació actual al país no garanteix que el concurs es poguera dur a terme allí amb seguretat.

Per tant, l'amfitrió d'enguany és el Regne Unit, que va quedar en segona posició després d'anys quedant dels últims de la llista gràcies a Sam Ryder i el seu SPACE MAN. Després d'una minuciosa selecció, finalment el lloc triat per a acollir el festival ha sigut Liverpool; en concret, l'estadi Liverpool Arena.

Com a gest cap a Ucraïna, el govern britànic ha facilitat 3.000 entrades als ucraïnesos que s'han refugiat al Regne Unit després de l'esclat de la guerra perquè donen visibilitat a la victòria del país l'any passat.

Qui representa a Espanya?

La il·licitana Blanca Paloma, que va guanyar el concurs Benidorm Fest, representarà Espanya a Eurovisió amb el tema Eaea, una cançó de bressol flamenca amb tocs electrònics.

Amb aquesta original proposta competirà contra Loreen, una de les cantants eurovisives més estimades pel públic, que torna a participar enguany per Suècia després de guanyar l'edició de 2012 amb el popular tema Euphoria.

Qui són els presentadors?

Entre els conductors del certamen d'enguany els seguidors del festival podran veure cares conegudes. Entre ells està Graham Norton, presentador del programa The Graham Norton Show i encarregat de comentar cada any el festival al Regne Unit, on és conegut entre la comunitat eurovisiva per reflexions humorístiques i sarcàstiques.

Aquest compartirà tasques amb la cantant Alesha Dixon, que va triomfar en l'escena musical el 2008 amb el tema The Boy Does Nothing i l'actriu de Game of Thrones i Ted Lasso Hannah Waddingham. La cantant ucraïnesa Julia Sanina també formarà part de l'equip de presentadores en representació del seu país.

Per a escalfar motors, RTVE prepara dues jornades de concerts i música en directe a Madrid que es podran seguir a través del seu web el 7 i 8 d'abril. Blanca Paloma serà l'amfitriona i comptarà amb l'actuació de concursants del Benidorm Fest i de representants d'Eurovisió d'altres països.

També et pot interessar

stats