Ha faltat ben poc: Ucraïna guanya Eurovisió i Chanel queda tercera

Amb una barreja de folklore i hip-hop, el país, sumit en la guerra, aconsegueix la primera posició i Chanel obté la millor puntuació en 27 anys

Ucraïna durant l'actuació de la gala final
Ucraïna durant l'actuació de la gala final / Yara Nardi (Reuters)

Feia molts anys que no hi havia tanta expectativa perquè Espanya poguera guanyar el Festival d'Eurovisió. Ha estat prop, però enguany tampoc no ha pogut ser. Finalment, Chanel ha quedat en tercera posició, darrere del Regne Unit i la gran guanyadora Ucraïna. Els ucraïnesos han conquistat l'audiència amb la cançó dedicada a les mares "Stefania" i ha sigut considerada la millor d'aquesta edició gràcies principalment al vot del públic des de casa. La guerra que pateix el país arran de la invasió de Rússia (vetada enguany amb motiu de l’atac), pot haver ajudat a fer que la proposta ucraïnesa destacara especialment, però tampoc era fàcil que una festa folklòrica amb tocs de hip-hop passara desapercebuda.

Kalush Orchestra, un grup de cinc xics, ha aconseguit així la tercera victòria per a Ucraïna en Eurovisió. Amb només quinze anys de participació en el festival, el país de l'Europa de l'Est ja ha guanyat tres vegades: enguany, el 2004 i el 2016. En la resta d'ocasions sempre ha quedat dins de les deu primeres posicions, cinc de les quals en el top 3. Per això, Kíiv ha sigut l'amfitriona del festival dues vegades, però ara mateix queda en l'aire on se celebrarà el festival el 2023, arran de la situació actual. Diverses ciutats s'han presentat voluntàries per a acollir la pròxima edició. Entre altres, l'alcalde de València, Joan Ribó, va oferir la ciutat com a seu si l'organització ho considerara necessari.

Chanel frega la victòria i l'èxit a Torí la redimeix definitivament

Encara que finalment Chanel no ha alçat el micròfon de cristall, el resultat assolit és el millor des del 1995, quan Espanya va quedar en la segona posició amb Anabel Conde. Els ritmes llatins, la coreografia vertiginosa i els focs d'artifici han omplit l'escenari de Torí i han oferit un espectacle que ha fet vibrar tot l'auditori. Un total de 459 punts, el valor més alt obtingut per Espanya en la història, deixen "SloMo" a set punts del segon lloc, amb Itàlia com l'únic país de tots els participants que no li va atorgar cap punt.

Per tot això, les reaccions felicitant la cantant catalana i el seu equip han sigut immediates. Els comentaris positius s'han escampat per les xarxes i personalitats polítiques també han volgut aplaudir l'actuació. Per exemple, el president de la Generalitat, Ximo Puig, he publicat que Chanel "ha fet sentir guanyadors milions d'espanyols" i ha valorat que aquesta il·lusió haja nascut a Benidorm. "Ens veiem en el Beniform Fest 2023", ha conclòs. També altres figures polítiques valencianes s'hi han pronunciat. El president del PPCV, Carlos Mazón, ha destacat el talent de "l'huracà Chanel" i també ha recordat que Benidorm ha sigut clau en aquesta edició del festival. D'altra banda, Joan Ribó, l'alcalde de València, ha donat l'enhorabona a la cantant: "ha estat a punt de portar Eurovisió a València", i ha tornat a oferir la ciutat com a seu organitzadora d'esdeveniments culturals d'aquest nivell.

Aquesta ressaca de la festa d'Eurovisió 2022 contrasta amb totes les crítiques que Chanel va rebre després de ser seleccionada en el Benidorm Fest. Aleshores va haver-se d'allunyar de les xarxes socials arran de les crítiques acarnissades que va rebre per una part del públic que no considerava que la seua proposta fora idònia. Ara, després del resultat històric en la gala final, difícilment queda espai per a negar que "SloMo" fora adequada per al festival. Els eurofans confiaven de poder trencar la maledicció dels 53 anys que fa que Espanya no guanya el concurs. Haurà de passar almenys un any més per a poder trencar la ratxa i potser la pròxima cançó que es trie en el Benidorm Fest del 2023 siga la que ho faça.

També et pot interessar

stats