La presidenta de l’AVL no troba que hi haja imposició del valencià a les escoles

Cantó recorda, en la presentació d'una campanya per a fomentar la llengua entre els joves, que la ciutadania té dret a usar i conéixer les dos llengües oficials

La presidenta de l'AVL i diverses acadèmiques subjecten una samarreta amb el lema de la campanya, 'Comença'
La presidenta de l'AVL i diverses acadèmiques subjecten una samarreta amb el lema de la campanya: "Comença" / AVL

No es percep la imposició del valencià en les escoles i, a més, la llei diu que la ciutadania té “dret a usar i conéixer les dues llengües oficials de la Comunitat”. Així ho veu la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó. La màxima representant d’este organisme ha fet estes declaracions amb relació a la llei reguladora de la llibertat educativa, que han impulsat el PP i Vox, que derogarà la llei de plurilingüisme i que ja ha superat el primer tràmit a les Corts.

"Des de fa 40 anys, no es percep que hi haja cap imposició lingüística perquè la legalitat vigent el que diu és que s'han de conéixer i tots tenim dret a usar les dos llengües oficials de la Comunitat Valenciana", manifestava Cantó.

Tot i instar a fer una anàlisi més detinguda de la nova llei educativa més avant, Verònica Cantó ha assegurat que el valencià és llengua cooficial a la Comunitat Valenciana i "la llengua pròpia històrica dels valencians", i tant l'Estatut d'Autonomia com la Constitució "diuen en l'articulat que cal protegir-lo".

En eixe sentit, ha indicat que les iniciatives de la institució que presideix “no tenen res a veure amb l'educació”, sinó que són “purament de foment de l'ús del valencià”.

Els joves, el blanc de la campanya

De fet, la presidenta de l’AVL ha fet estes declaracions en la presentació de diverses iniciatives de la institució normativa, com una campanya amb un rap interpretat per l’artista Aina Koda, per a promoure el valencià entre els joves, “un segment de la població clau per al futur de la llengua”. "La presència del valencià en l’ensenyament ha permés que tinguen un nivell més elevat de coneixement del valencià, però totes les enquestes diuen que fan un ús molt per davall de les capacitats", ha emfatitzat Cantó.

Al fil dels canvis que pot implicar de la llei coneguda com de llibertat educativa, la presidenta de l’AVL ha recordat que la Llei d'ús i ensenyament del valencià està vigent. A més, ha dit que el valencià és llengua cooficial a la Comunitat Valenciana i "la llengua pròpia històrica dels valencians", i tant l'Estatut d'Autonomia com la Constitució "diuen en l'articulat que cal protegir-lo".

Un altre dels assumptes polèmics, el model lingüístic que volen implantar PP i Vox en l’administració, i sobre el qual l’AVL ja va emetre un informe al desembre, Verònica Cantó sap que la Generalitat va obrir un termini d’al·legacions i que es va convidar els tècnics lingüístics a participar, però ha afirmat que no han tingut cap comunicació directa de la Conselleria d'Educació.

Encoratjar el veïnat de 26 pobles

A més de la campanya d’Aina Koda, que pretén convocar els joves a fer un primer pas parlant i usant el valencià, l’AVL reeditarà En valencià, en col·laboració amb les Oficines de Promoció del Valencià (AVIVA), per a difondre estes oficines i acostar la llengua al veïnat amb activitats entretingudes als carrers de 26 pobles. Durant tres setmanes, i dins d’esta campanya, es proposaran als vianants jocs de paraules per a fomentar l’ús del valencià.

També et pot interessar

stats