Mazón emplaçarà la presidenta de l'AVL a obrir "una nova etapa de sensibilitat amb tot el món"

El president de la Generalitat es reuneix demà amb Verònica Cantó per a intentar normalitzar les relacions amb una entitat que, tot i ser un òrgan estatutari, s'ha vist qüestionada des del mateix Consell

El president de la Generalitat es reuneix aquest dilluns amb l'AVL
El president de la Generalitat es reuneix aquest dilluns amb l'AVL
17 de setembre 2023 - 07:45

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, va convocar al final del mes d’agost la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, després que alguns càrrecs del soci de coalició es manifestaren, per escrit i en les xarxes socials, en un valencià alternatiu a les normes oficials que marca l’AVL. Primer va ser la Conselleria d'Agricultura, en mans de Vox, amb una publicació amb faltes ortogràfiques i paraules inventades. De seguida la van retirar, però la presidenta de les Corts i segona autoritat de la Comunitat Valenciana, Llanos Massó, també de Vox, va presumir d'haver reobert el que va denominar "un debat".

Dies després, el mateix conseller d’Educació, José Antonio Rovira (PP), va assegurar que l'AVL no té la “veritat absoluta” sobre la llengua valenciana, “com no la té ningú”.

Unes paraules que la mateixa Acadèmia va qualificar d'irresponsables i a les quals va respondre amb un comunicat en què assenyalava que “posar en dubte l’AVL i la seua normativa lingüística, així com pretendre revifar un conflicte que s’ha demostrat socialment estèril i artificial, i incideix negativament en la vertebració lingüística, cultural i social del nostre poble”.

Amb aquestes cartes sobre la taula, el president Mazón va tractar de tallar ràpidament la polèmica en reconéixer públicament l’autoritat lingüística de l’AVL. “Tot el Consell reconeix l’autoritat científica i acadèmica” de la institució, va dir. També va afegir que la Generalitat s’expressa en els seus comunicats oficials d’acord amb les regles que determine la institució normativa de l’idioma valencià.

Segons l’article 41 de l’Estatut d’Autonomia, l'Acadèmia és l'única autoritat lingüística reconeguda i la seua normativa és d’aplicació obligatòria en totes les administracions públiques de la Comunitat Valenciana. L'AVL, de fet, va nàixer el 1998, fruit d'un pacte entre el president popular Eduardo Zaplana i el president català Jordi Pujol.

Mazón, però, va demanar a l’Acadèmia “gestos”, sense concretar, amb el “valencianisme social i polític que en els últims anys ha estat massa allunyat” d’ella. I va emplaçar Verònica Cantó a “obrir una nova etapa de sensibilitat amb tot el món” a partir de la reunió que tindran aquest dilluns a les sis de la vesprada al Palau de la Generalitat. 

El PSPV reclama al Consell que garantisca l'ús normatiu del valencià als mitjans de comunicació públics

En el marc d'aquesta primera trobada entre Carlos Mazón i Verònica Cantó, des de l'oposició el PSPV ha presentat una proposició no de llei (PNL) en la qual insta el Consell a garantir que en la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) es continuen complint les normes marcades per l'Acadèmia Valenciana, l'Estatut d'Autonomia i el llibre d'estil de l'ens.

També et pot interessar

stats