El conseller d'Educació afirma que l'AVL "no té la veritat absoluta" sobre el valencià

Marzà demana la dimissió de Rovira pel seu “menyspreu” a la llengua i als valencianoparlants

El missatge està escrit amb faltes greus d’ortografia, pròpies d'unes normes secessionistes no reconegudes per cap autoritat / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 d'agost 2023 - 13:30 Actualitzat: 24 d'agost 2023 - 22:03

El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha afirmat aquest dijous sobre el valencià que no creu que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) "tinga la veritat absoluta, com no la té ningú", i ha defés que "cada u utilitze el valencià que estime convenient". Rovira s'ha pronunciat així en roda de premsa preguntat sobre un missatge publicat aquest dimecres en xarxes socials de la Conselleria d'Agricultura que dirigeix José Luis Aguirre, de Vox, escrit en un valencià no normatiu. Un tuit que més tard la conselleria va esborrar després de la polèmica generada. “Crec que està en un valencià segons les Normes del Puig, em van dir, no ho sé, jo no soc un expert en qüestions lingüístiques”, ha dit.

Preguntat sobre si estaria disposat a donar una indicació a la resta de conselleries perquè complisquen les normes de l'AVL, entitat estatutària, ha indicat que del seu departament no depén l'AVL, sinó que el que depén "és la formació del valencià", i que no és competència seua entrar en aquesta qüestió. Ha afirmat que "s'entén" que les conselleries han de complir l'Estatut d'Autonomia, si bé s'ha preguntat "per què no tindrà un conseller la llibertat de poder triar les seues normes", i ha considerat "si és que la llibertat només es pot aplicar en un sentit i no en tots".

A més, ha destacat que li resulta "estrany" i "curiós" que les universitats valencianes tinguen departaments de Filologia Catalana, quan "la llengua nostra és el valencià". Preguntat sobre si com a titular d'Universitats promourà un canvi de denominació, ha assenyalat que no ho sap i que ho estudiaran. El Consell del PP "creu que el nostre idioma es diu valencià, i punt", ha ressaltat el conseller d'Educació, que ha manifestat que el valencià ha de ser "una riquesa cultural" que unisca a tots els valencians, no que els separe ni els dividisca.

Tuit de la Conselleria d'Agricultura amb cinc faltes

Tuit de la Conselleria d'Agricultura
Tuit de la Conselleria d'Agricultura / À Punt NTC

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, en mans del conseller José Luis Aguirre, de Vox, va publicar aquest dimecres un tuit en el seu compte oficial que després va eliminar, que tenia fins a cinc faltes d'ortografia en la versió en valencià, segons la normativa estatutària. El text no respectava les normes de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que són obligatòries per a la Generalitat, tal com assenyala l'article 41 de l'Estatut d'Autonomia. Des de l'AVL recorden que totes les conselleries tenen tècnics lingüístics per a revisar els textos i recorden que l'Acadèmia no té capacitat sancionadora.

El director de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV) ha destacat a À Punt que des que es va crear l'AVL com a entitat normativa dels valencians, "hi ha una legalitat que s'ha de complir per totes les institucions i també pel govern valencià". Així, ha insistit que la capacitat normativa la té l'AVL i que aquest tuit és una mostra "d'incultura" i de "bellugar les aigües que estaven tranquil·les". 

Marzà demana la dimissió de Rovira

En declaracions a À Punt Notícies, el portaveu adjunt de Compromís a les Corts, Vicent Marzà, ha demanat la dimissió de Rovira tant pel seu “menyspreu” a la llengua i als valencianoparlants com per la gestió en les adjudicacions dels docents. “Què fariem si un ministre d’Educació diguera que el castellà es pot escriure com es vulga i que la RAE no té el valor absolut?”, es pregunta, per a ell mateix respondre: “l'endemà hauria dimitit”. 

El també exconseller d’Educació ha insistit en el fet que l’actual dirigent està incomplint el mandat que ha jurat i dona un missatge com que amb el valencià “es pot fer de tot”. “És l’AVL qui marca la normativa, i ell no només és qui l’ha de complir, sinó que també ha de fer-la complir”, ha sentenciat. 

Puig denuncia una “esmena contra la cultura”

També ha parlat l’expresident de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, que ha denunciat “l’esmena cultural” que estan fent el Consell del PP i Vox. “Tenim un país que parla en valencià i castellà, i el que s’ha de fer és usar les llengües perquè són cultura. El que fan és una esmena contra la cultura i això no és raonable”, ha lamentat. 

Puig ha explicat que durant el govern d’Eduardo Zaplana van pactar traure la llengua de la “política partidista” i a partir d’aquest moment, afegeix, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua està en l’Estatut “i això s’ha de respectar”. 

També et pot interessar

stats