La presidenta de les Corts defén una normativa del valencià al marge de l’Estatut

Llanos Massó ha afirmat, en un missatge en castellà, que “el valencià no és català i l’autèntic valencià és el de les Normes del Puig”

Llanos Massó, durant la seua intervenció, ja com a presidenta de les Corts
Llanos Massó, durant la seua primera intervenció com a presidenta de les Corts / Flickr Corts

La presidenta de les Corts, Llanos Massó, ha defensat aquest dissabte en les xarxes socials una normativa del valencià al marge d’allò que marca l’Estatut d'Autonomia.

La política de Vox ha afirmat, en un missatge en castellà, que  “el valencià no és català i l’autèntic valencià és el de les Normes del Puig”. Aquesta normativa, però, no té cap mena de reconeixement oficial. Les normes de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), són obligatòries per a la Generalitat, tal com assenyala l'article 41 de l'Estatut d'Autonomia.

Aquestes declaracions es produeixen dies després que el conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, assegurara que no creu que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) "tinga la veritat absoluta, com no la té ningú", i apostara perquè "cada u utilitze el valencià que estime convenient".

Massó ha emfasitzat que la presència de Vox en el Consell ha permés reobrir aquest debat i que la formació ultradretana “fa la seua faena”. La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, encapçalada pel conseller José Luis Aguirre (Vox), va publicar aquest dimecres un tuit amb cinc faltes d'ortografia en la versió en valencià segons la normativa estatutària, que posteriorment va eliminar.

El PSPV acusa Llanos d'"incomplir la llei i l'Estatut"

La síndica del PSPV-PSOE, Rebeca Torró, ha acusat Llanos d'"incomplir la llei i l'Estatut" i ha anunciat que demanaran explicacions a la presidenta de les Corts per unes "actuacions indignes del seu càrrec". La socialista ha instat el president de la Generalitat, el popular Carlos Mazón, a "assumir la seua responsabilitat d'una vegada i posar orde en el seu govern".

Per part seua, el president del parlament valencià la darrera legislatura i actual senador de Compromís, Enric Morera, ha etzibat que "la dignitat del càrrec no és compatible amb la incultura". A més, el valencianista ha titllat d'"acientífiques" les afirmacions de Llanos, a qui retrau voler "dividir el poble valencià".

També et pot interessar

stats