“Què feu ahí? El planeta se’ns mor”: l’activisme ambiental es cola en la gala de les arts escèniques

Tres activistes ambientals irrompen en l'escenari durant la gala de lliurament dels premis de les arts escèniques i fan una crida als espectadors perquè secunden la protesta sobre les taules

Els activistes ambientals, sobre l'escenari, on van convidar els assistents a la gala de lliurament dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes / À Punt NTC

La tendència dels activistes ambientals d’irrompre en espais culturals per a reivindicar polítiques que frenen el canvi climàtic va arribar aquest dilluns a la gala de les arts escèniques valencianes, que acollia el Teatre Principal d’Alacant. En el transcurs d’aquesta cerimònia, quan una de les guardonades procedia a pujar a l’escenari per a recollir el seu guardó, dos activistes es van encaminar a l’escenari, on van desplegar dues teles amb missatges convidant a la mobilització per a detindre l'escalfament global.

Amb ells va pujar també una tercera persona, vinculada a una companyia teatral que posteriorment va ser guardonada, i va animar el públic a pujar a l’escenari, en un gest per a mobilitzar-se per a frenar la tendència ambiental que, segons va remarcar, “està fent morir el planeta”.

Bona part dels professionals de les arts escèniques que estaven al pati de butaques van respondre a la crida i van ocupar l’escenari, col·locant-se darrere dels dos activistes que portaven les teles amb missatges davant l’atenta mirada d’una de les presentadores de la cerimònia i de la mateixa Rosa Schimid, guardonada com a millor intèrpret de circ per la seua actuació en l’espectacle Burster’s Club.

Fonts de la Conselleria de Cultura, organitzadora de la cerimònia, s’han desvinculat d’aquesta acció espontània i han assegurat desconéixer per avançat que anara a tindre lloc. Cal assenyalar que al teatre Principal d’Alacant no hi havia entrada lliure, i calia invitació per a accedir-hi.

Les mateixes fonts han aclarit que són els nominats, així com les persones vinculades a les arts escèniques que volen acudir a la gala les que sol·liciten prèviament les invitacions a Cultura, en funció dels representants que vagen a acudir.

L’incident va tindre lloc quan la intèrpret Rosa Schimid avançava, entre aplaudiments del públic, pel corredor cap a l’escenari per a recollir el premi que havia guanyat. Aleshores, un xic i una xica vestits de negre es van posar davant d’ella, van pujar a l’escenari i van desplegar les teles amb al·lusions a l’emergència climàtica.

El xic va prendre la paraula i es va identificar amb el moviment Extinction Rebellion. Immediatament una tercera persona va pujar a l’escenari i va encoratjar el públic a pujar a les taules: “Què collons feu ahí? El planeta se’ns mor!! Voleu fer el favor de pujar? No vos podeu quedar ahí. Què feu ahí?”, va tornar a insistir.

Que el planeta se’ns mor i no fem més que viatjar en cotxe, avió i tren. Pugeu ací!! Un dels activistes

Davant el silenci del pati de butaques, va continuar: “Que el planeta se’ns mor i no fem més que viatjar en cotxe, avió i tren”. “Pugeu ací dalt”, va reclamar en diverses ocasions. En aquell moment alguns dels assistents a la gala van començar a pujar a l’escenari i es van situar darrere d’ells.

Després d'uns instants a l’escenari, la gala de la V edició dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes va continuar amb normalitat i la guardonada, que va seguir la situació des de darrere del faristol, va començar el seu discurs. 

També et pot interessar

stats