Un altre acte de protesta ambientalista ompli de tomaca "La jove de la perla" a La Haia

Tres activistes de l’organització Just Stop Oil han sigut detinguts per llançar salsa al costat de l’obra del Barroc, que no ha patit danys perquè està protegida per un vidre

Moment del vídeo difós per l'organització on es veu el retolador i la salsa de tomaca davant el quadre de Vermeer.
Moment del vídeo difós per l'organització on es veu el retolador i la salsa de tomaca davant el quadre de Vermeer. / @Kolpen (Steven Bakker)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 d'octubre 2022 - 20:10 Actualitzat: 28 d'octubre 2022 - 07:28

Primer van ser Els girasols de Van Gogh, l'Almiares de Monet, la Massacre a Corea de Picasso o la mateixa figura de cera del rei Carles III d’Anglaterra. Aquest dijous li ha tocat a La jove de la perla, del pintor neerlandés Johannes Vermeer. Tres persones han sigut detingudes als Països Baixos per llançar un pot de salsa de tomaca a prop del conegut quadre d’un dels màxims exponents del Barroc holandés, La jove de la perla, que es troba al Museu Mauritshuis de la Haia.  

Les xarxes socials han reproduït àmpliament un vídeo en què un dels activistes s’acosta al quadre i sembla que pinta damunt amb un retolador, mentre un altre dels activistes aboca dins de la samarreta del primer —on es pot llegir, com a actes de protesta anteriors, el nom de l’organització, Just Stop Oil— un pot amb salsa de tomaca.

Sense danys al quadre

L’obra de Vermeer no ha patit danys segons ha informat el Mauritshuis, que ha tancat immediatament la sala on està exposat la pintura a l’espera que la Policia duga a terme una investigació. Les altres sales del museu continuen obertes al públic. 

Una llarga llista d'obres atacades

"Com et sents en veure una cosa tan bonica i valuosa sent aparentment destrossada davant els teus ulls? Ens sentim indignats. Aquest quadre està protegit per un vidre. Està bé, però la gent vulnerable al voltant del planeta no està protegida. El futur dels nostres fills no està protegit. Les persones en extrema pobresa han de triar entre calfar-se o menjar, i no estan protegits", ha declarat un dels activistes. 

La policia neerlandesa ha confirmat la detenció dels tres implicats i se’ls acusa d’un “atac obert contra béns artístics”. La jove de la perla és la protagonista d’una llarga llista de protestes públiques que generalment involucren obres d’art en llocs públics. Aquest dimarts un activista climàtic neerlandés, Jelle de Graaf, s'ha adherit en directe a una taula d’un plató de televisió als Països Baixos per a “parlar de la crisi climàtica” durant un programa de televisió sobre calfament global en què es parlava precisament dels atemptats contra obres museístiques. Una acció precedida pel llançament de puré de creïlles contra l’Almiares de Monet al Museu Barberini de Potsdam (Alemanya), o de sopa de tomaca contra Els girasols de Van Gogh a la National Gallery de Londres, dos exemples d'una llarga llista d'atacs. En cap cas les obres han patit danys, perquè estan darrere d’un vidre.

També et pot interessar

stats