L’atac a ‘Els gira-sols’ de Van Gogh no ha sigut el primer acte de protesta de l’organització Just Stop Oil

Altres quadres com ‘La carreta de fenc', de John Constable, i ‘Mona Lisa’, de Da Vinci, també han sigut vandalitzats anteriorment

Obres d'art atacades per activistes mediambientals / À Punt NTC

L'atac a Els gira-sols de Van Gogh ha recorregut el món. Diaris i televisions s'han fet ressò d'aquest acte de protesta contra el canvi climàtic. No era la primera vegada que activistes irrompien a la National Gallery de Londres, on també van vandalitzar La carreta de fenc, de John Constable. Un altaveu infal·lible, però és realment efectiu en la lluita contra el canvi climàtic?

Arran d’aquest acte de vandalisme dels dos activistes de l'organització Just Stop Oil, el director del Museu del Prado, Miguel Falomir, ha assegurat que la pinacoteca està "alerta [...] i per descomptat intensifica els treballs de vigilància i de cura". El maig passat l'atac el va sofrir La Gioconda, al qual li van llançar un pastís, mentre que al juliol dos activistes van apegar-se les mans a La primavera, de Boticelli, a la Galeria dels Uffizi.

Aquests actes aparentment són espontanis, però hi sobrevola una incògnita: si els activistes són coneixedors de l'existència de les pantalles protectores o només volien cridar l'atenció sense posar en risc la integritat de l'obra d'art.

Hi ha una ànsia per tindre visibilitat i viralitzar

Marisol Salanova, crítica d’art i experta en comunicació, ens assenyala que “hi ha una ànsia per tindre visibilitat i viralitzar que no ens porta a solucionar els problemes mediambientals”. Precisament, la viralitat que guanyen aquestes accions sobre quadres com La Gioconda fa qüestionar-se als experts si no hi ha altres motivacions. “No considere que això siga activisme mediambiental: això és una altra cosa maniobrada potser per persones que volen desacreditar aquest activisme”, afirma Salanova.

També et pot interessar

stats