La coreògrafa Carmen Giménez-Morte rebrà el premi honorífic de les arts escèniques valencianes

Cultura reconeix la seua trajectòria com a investigadora i divulgadora de la dansa, estesa més enllà de la Comunitat Valenciana

Carmen Giménez-Morte, al centre, amb la consellera de Cultura, Raquel Tamarit, i el director de la gala de lliurament dels premis, Joanfran Rozalén
Carmen Giménez-Morte, al centre, amb la consellera de Cultura, Raquel Tamarit, i el director de la gala de lliurament dels premis, Joanfran Rozalén / À Punt NTC

El premi d’honor de les arts escèniques valencianes recau enguany en la coreògrafa Carmen Giménez-Morte, "dona, valenciana i un nom obligatori i necessari si parlem de dansa", com l’ha definida la consellera de Cultura, Raquel Tamarit, en la trobada dels nominats a aquests guardons, que es lliuraran dilluns al Teatre Principal d’Alacant i que es podrà seguir en directe per À Punt.

"Carmen és de les persones que fan de formiguetes entre bastidors, que treballen apassionadament fora dels focus, que dediquen hores i hores a dignificar, avaluar i radiografiar les arts escèniques i, especialment, la dansa", apuntava la titular de Cultura.

Des del Conservatori Superior de Dansa de València, Carmen ha contagiat a l'alumnat la saviesa i la passió que li brolla del cos. Carmen és una d'aquestes persones que fa saó. Raquel Tamarit - Consellera de Cultura

A més de l'entrega, discreta, a les arts escèniques, Raquel Tamarit destacava la trajectòria d’aquesta ballarina: "Té una brillant trajectòria com a investigadora divulgadora i coreògrafa, a més, i sobretot, és professora", detalla.

En aquest sentit, apuntava que "durant anys, des del Conservatori Superior de Dansa de València, ha contagiat al seu alumnat la saviesa i la passió que li brolla del cos. Carmen és una d'aquestes persones que fa saó".

La consellera de Cultura també ha recordat la importància de Giménez-Morte en diferents associacions professionals de dansa, tant autonòmiques com estatals, així com "la seua producció bibliogràfica com els tres volums de la 'Història de la Dansa Contemporània a Espanya', una obra magna per a entendre l'evolució d'aquesta disciplina escènica des dels últims anys de la dictadura fins a l'actualitat".

Carmen Giménez-Morte és catedràtica d'Anàlisi i Pràctica de Repertori de Dansa Contemporània al Conservatori Superior de Dansa de València, professora del màster de Música de la Universitat Politècnica de València, doctora en Filosofia per la Universitat de València, llicenciada en Història de l'Art i titulada en Dansa Contemporània i en Dansa Clàssica.

Com apuntaven fonts de Cultura, Carmen Giménez-Morte és una de les personalitats més rellevants quant a l'estudi, la formació i l'impuls de la dansa dins i fora del territori valencià.

En l'àmbit associatiu, presideix l'Associació Espanyola Dansa més Investigació; és membre de l'Associació Valenciana de Crítics d'Art, i vicepresidenta de l'Acadèmia Espanyola de les Arts Escèniques; a més de vicepresidenta de l'associació sense ànim de lucre Dansant. És autora de nombrosos articles i llibres sobre teoria, anàlisi i pràctica, pedagogia i història de la dansa, a més de cofundadora de l'editorial Mahali, dedicada a la dansa.

Gala amb l'humor i la música com a ingredients

Aquesta referent de la dansa rebrà el guardó honorífic en la gala de dilluns, en què es lliuraran els reconeixements als millors professionals de diferents àmbits de les arts escèniques. Aquells que no puguen acudir fins al pati de butaques del Teatre Principal d'Alacant podran seguir la gala per À Punt, que la retransmetrà en directe a partir de les 22:00 hores.

La cerimònia, que estarà marcada per l’humor i la música, la dirigirà Joanfra Rozalén, reconegut gerent de la companyia alcoiana La Dependent, i la conduiran tres actrius i cantants, Victoria Mínguez, Marta Chiner i Gloria Sirvent, a més del mag Hugo Aracil.

També et pot interessar

stats