"Militants climàtics" s’apeguen les mans als marcs de les 'majes' del Museu del Prado

Dos membres de Futur Vegetal, que han sigut detinguts, han pintat un +1,5 ºC entre les dues obres de Goya

Imatges del moment en què s'ha fet l'acció de protesta

Dos “militants climàtics” del col·lectiu Futur Vegetal s’han apegat les mans aquest dissabte als marcs dels quadres de La maja desnuda i La maja vestida del Museu del Prado per a demanar als governs més mesures contra l’emergència climàtica. 

Entre ambdues obres, els activistes han pintat un +1,5 °C. Aquesta xifra fa referència al límit marcat en l'Acord de París per a l’augment de temperatura mitjana del planeta quan acabe el segle respecte als nivells preindustrials. L’Agència de l’ONU contra el Canvi Climàtic ha publicat fa una setmana un informe que considera insuficients els esforços actuals i calcula que l’increment siga de 2,5 °C, amb “conseqüències catastròfiques per a la vida en la Terra”. 

"Necessitem canviar el sistema agroalimentari per a adaptar-nos als escenaris de desastre a què ens enfrontem, si no, l'art quedarà sota les flames dels incendis o l'aigua de les inundacions", ha explicat un dels participants entre els crits de treballadores del museu i algunes persones que el visitaven.

Ambdós activistes, segons un comunicat de Futur Vegetal, han sigut detinguts i estan a l'espera de passar a disposició judicial. No han patit cap lesió pel pegament, ja que s'ha fet servir dissolvent. En aquest escrit també fan una crida a la solidaritat, juntament amb altres organitzacions ecologistes com Extinction Rebellion, per a sufragar el cost de la cobertura legal. Davant d'algunes crítiques a les xarxes, el compte oficial ha animat la gent a "protestar on considere".

El Museu del Prado ha informat que els llenços de les obres "no han patit danys", però els marcs sí que n'han patit. Per la seua part, el ministre de Cultura Miquel Iceta ha compartit aquest comunicat i ha mostrat el "més absolut rebuig" a uns fets que ha qualificat d'"acte vandàlic". Iceta ha emfasitzat que, a parer seu, cap causa justifica atemptar contra el patrimoni.

Arran de les imatges virals de dos activistes de Just Stop Oil que llançaven sopa de tomaca contra Els gira-sols de Van Gogh a Londres el 14 d'octubre, la llista d'accions que busquen l'atenció mediàtica amb quadres famosos com a protagonistes no ha parat de créixer. A més, l'ús de pegament ha esdevingut més comú com a eina que dificulta retirar les persones que hi participen del lloc de la protesta.

Aquest mateix dissabte, una altra acció de desobediència civil, Greenpeace i Extinction Rebellion dels Països Baixos han impedit que jets privats s'enlairaren a l'aeroport Schipol d'Amsterdam, per tal de denunciar la contaminació d'aquests avions "innecessaris".

També et pot interessar

stats