'Oppenheimer', la gran favorita de la 96 edició dels Oscars

La societat de la neu de J. A. Bayona i Robot Dreams de Pablo Berger també competeixen per emportar-se les estatuetes a millor pel·lícula internacional i millor maquillatge i perruqueria, per una banda, i millor pel·lícula d'animació, per l'altra

Pòster promocional d'"Oppenheimer', amb Cillian Murphy en la pell del físic estatunidenc / À Punt NTC

Los Angeles es vist de gala per a acollir l'esdeveniment cinematogràfic de l'any. La 96a edició dels Premis Oscar torna al Dolby Theatre de la ciutat de les estreles per a reconéixer les millors pel·lícules del 2023 i els equips artístics i tècnics que les han portat a la pantalla gran.

Nines de Mattel, assassins nocturns i nóvies de Frankestein. Aquest any les temàtiques son variades, però la bomba que podria arrasar amb tota la competència és Oppenheimer, de Christopher Nolan, que parteix com a gran favorita de la nit amb tretze nominacions. La superproducció al voltant de la figura del físic estatunidenc podria emportar-se, entre altres, els premis de millor pel·lícula, millor director, millor actor principal per a Cillian Murphy —que sona com a favorit en les apostes—, millor actriu de repartiment per a Emily Blunt i millor guió adaptat per al mateix Nolan.

Les altres dues pel·lícules que també arriben amb avantatge a la gala són Pobres Criaturas de Yorgos Lanthimos i Los asesinos de la luna de Martin Scorsese, amb onze i deu nominacions respectivament. La que sembla que té ja l'Oscar en la butxaca és Emma Stone per la interpretació de Bella Baxter, el personatge principal del film de Lanthimos. Suposaria la segona estatueta que l'actriu guanya amb només 35 anys, després d'aconseguir la primera el 2016 pel seu treball en La la land. L'única que podria sorprendre i llevar-li el premi de les mans és Lily Gladstone pel seu paper en el film de Scorsese, cosa que la convertiria en la primera nativa nord-americana a guanyar l'Oscar.

Un altre dels fenòmens cinematogràfics de l'any —que va coincidir en cartellera amb la pel·lícula de Nolan— ha sigut Barbie, de Greta Gerwig, que afronta la nit amb huit nominacions i que encara no ha dit l'última paraula. Si bé sembla que té poques possibilitats de fer-se amb algun dels premis principals, les veus expertes assenyalen que podria guanyar l'estatueta a millor cançó, categoria en què competeix amb dos temes, o les de millor disseny de producció i millor vestuari.

Completen la llista de contendents en la pugna a millor pel·lícula Maestro (7 nominacions), de Bradley Cooper; American Fiction (5), de Cord Jefferson; Anatomia d'una caiguda (5), de Justine Triet; Los que se quedan (5), d'Alexander Payne; La zona de interés (5), de Jonathan Glazer, i Vidas pasadas (5), de Celine Song. Destaca en aquest llistat la pel·lícula de Triet, una producció francesa que va aconseguir la Palma d'Or en el passat festival de Cannes i que també va ser elegida com la millor pel·lícula europea en la recent gala del cinema espanyol.

Els guardons en les categories de millor actriu i actor repartiment també semblen clars, si ens fixem en entregues de premis anteriors que serveixen de carrera cap a l'Oscar. Segons les previsions, les candidatures més probables a guanyar el premi serien Robert Downey Jr. per Oppenheimer i Da'Vine Joy Randolph per Los que se quedan.

La societat de la neu i Robot Dreams, la representació espanyola

J. A. Bayona i Pablo Berger, dos dels directors més reconeguts del panorama cinematogràfic espanyol, també estaran presents en la 96a gala dels Oscar amb el desig de tornar a casa amb el premi a les mans.

La societat de la neu, de Bayona, gran guanyadora de la passada gala dels Premis Goya, competeix en la categoria de millor pel·lícula internacional. La gran rival que trobarà és la britànica La zona de interés de Glazer, l'esgarrifosa pel·lícula centrada en una família nazi veïna del camp de concentració d'Auschwitz, que sembla que ho té tot de cara per a guanyar en aquesta categoria. La resta de nominats són Sala de profesores d'Ilker Çatak, Yo capitán de Matteo Garrone i Perfect Days de Wim Wenders.

El film de Bayona també està nominat en la categoria a millor maquillatge i perruqueria, pel treball fet per a recrear els diferents estats per què passen els jugadors de rugbi accidentats als Andes durant els vora setanta dies de calvari. Les encarregades de fer-ho possible són Ana López-Puigcerver, David Martí i Montsé Ribé.

Per la seua banda, Robot Dreams s'haurà d'enfrontar amb pesos pesats de la indústria de l'animació com són Pixar i el seu últim film, Elemental, de Peter Sohn, o la llegenda nipona del dibuix Hayao Miyazaki, que diu adeu a la seua carrera (una altra vegada) amb El chico y la garza. També podrien endur-se l'estatueta Nimona, de Nick Bruno i Troy Quane, i Spider-Man: Creuant el Multivers, de Joaquim Dos Santos, Kemp Powers i Justin Thompson.

Nolan, a un pas de reconciliar-se amb l'Acadèmia

Christopher Nolan podria trencar aquest diumenge la "mala relació" amb l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques. Encara que el director britànic ha estat nominat diverses vegades per obres anteriors, mai ha guanyat cap estatueta que reconega el seu treball a títol personal.

Pel·lícules com Origen, Interstellar o Dunkerque sí que van ser reconegudes en l'àmbit tècnic per l'Acadèmia, amb premis com els de millors efectes especials, millor muntatge o millor so, però en cap cas va aconseguir els premis de millor pel·lícula, millor director o millor guió.

Si la fortuna somriu a Oppenheimer, Nolan podria guanyar finalment aquest diumenge els premis de millor director i millor guió adaptat, i, per descomptat, el de millor pel·lícula, un reconeixement a la totalitat de l'obra cinematogràfica.

Una Barbie de rècord, però sense Margot Robbie

La pel·lícula de la nina més famosa de Mattel (i probablement del món) pot presumir d'haver convençut tant el públic com la crítica. Barbie, que va ser la producció més taquillera del 2023 amb una recaptació superior als 1.400 milions de dòlars, arriba a la cerimònia dels Oscar amb un total de huit nominacions.

Es tracta d'una rara avis en la indústria, ja que les pel·lícules més taquilleres no solen colar-se en les categories principals dels Oscar (però sí en aquelles dedicades als aspectes més tècnics). Així i tot, Barbie va aconseguir les nominacions a millor pel·lícula, millor guió adaptat per a Greta Gerwig i Noah Baumbach, millor actriu de repartiment per a America Ferrera i millor actor de repartiment per a Ryan Gosling.

La polèmica va esclatar en les xarxes socials quan es van anunciar els nominats i es van fer patents les absències de Margot Robbie en la categoria de millor actriu principal i de Greta Gerwig en la de millor directora. Una decisió que els fans de la pel·lícula no es van prendre gens bé, però que podrien pair molt millor si Barbie acaba la nit dels Oscar amb un palmarés abundant amb el qual ofegar les penes.

També et pot interessar

stats