'Oppenheimer', gran triomfadora dels Globus d'Or 2024; consulta els premiats

La taquillera Barbie es queda descafeïnada amb només dos guardons i l'espanyola La sociedad de la nieve, de Juan Antonio Bayona, se'n va amb les mans buides

Els actors Cillian Murphy i Robert Downey Jr., de la pel·lícula 'Oppenheimer', posen amb el seu Globus d'Or
Els actors Cillian Murphy i Robert Downey Jr., de la pel·lícula 'Oppenheimer', posen amb el seu Globus d'Or / Mario Anzuoni (Reuters)

Amb cinc Globus d'Or, la pel·lícula Oppenheimer, de Christopher Nolan, s'ha alçat victoriosa en el primer enfrontament de la temporada de premis amb la supertaquillera Barbie, que a pesar que partia com a favorita de la nit només va emportar-se dos dels nou als quals optava.

La cinta protagonitzada per Cillian Murphy en el paper del físic Robert Oppenheimer, nomenat el pare de la bomba atòmica, s'ha coronat amb els guardons a millor pel·lícula de drama, millor director, millor actor de drama, millor actor de repartiment i millor banda sonora. "La primera vegada que vaig xafar el plató de Christopher Nolan vaig saber que era diferent. Em vaig adonar pel nivell de rigor, el nivell de concentració, el nivell de dedicació (...) que estava en mans d'un director visionari i mestre", ha dit Murphy en arreplegar la figureta que el consagra com el millor actor de drama.

L'oponent principal en el palmarés, la rosa sàtira feminista dirigida per Greta Gerwig i amb Margot Robbie al capdavant de l'elenc, no ha obtingut l'èxit esperat amb la crítica. Durant la gala, el triomf de Barbie s'ha limitat únicament a la nova categoria d'èxit cinematogràfic i de taquilla i a la de millor cançó original pel tema "What Was I Made For?", de Billie Eilish. "Vull agrair a totes les persones en el món que s'han vestit de rosa i han anat al millor lloc del món que és el cinema. [...] Gràcies als Globus d'Or per crear una categoria per als cinèfils", ha dit l'actriu australiana en rebre el premi al costat de Gerwig i la resta de l'equip.

D'altra banda, la pertorbadora comèdia de ciència-ficció de Yorgos Lanthimos, Pobres criaturas, s'ha embutxacat els Globus d'Or a millor pel·lícula de comèdia i a millor actriu de comèdia per la interpretació d'Emma Stone.

Tampoc no hi ha hagut molt d'espai per al talent hispà en la gala dels Globus d'Or, considerada avantsala dels Oscar, perquè la prometedora La sociedad de la nieve del director espanyol Juan Antonio Bayona se n'ha anat amb les mans buides. El llargmetratge francés Anatomia de una caída li ha arrabassat el premi a millor pel·lícula de parla no anglesa.

Sense política, ni crítica

A més, la cerimònia celebrada a Beverly Hills, a Los Angeles (Estats Units), ha transcorregut amb pocs posicionaments polítics i a penes breus mencions a la renovació dels votants i els nous amos dels premis. El missatge més destacat de la nit ha sigut el de la intèrpret nadiua americana Lily Gladstone, guanyadora a millor actriu de drama pel rol en Los asesinos de la luna, del veterà director Martin Scorsese, qui ha pronunciat part del discurs d'agraïment en idioma siksika. "Aquest és un moment històric i això no només em pertany a mi", ha assegurat.

Les expectatives també estaven posades en l'absent comediant Ricky Gervais, qui en la gala del 2020 va arremetre contra la indústria vinculada amb el difunt financer Jeffrey Epstein, acusat de tràfic i abús sexual de menors. En el seu lloc, el còmic Jim Gaffigan ha llançat un comentari àcid sobre l'assumpte. "No puc creure que estiga en la indústria de l'entreteniment. Soc d'una ciutat molt xicotetat i no soc un pedòfil", ha dit.

Durant l'entrega de premis, ha brillat per la seua presència la cantant Taylor Swift, nominada al millor èxit de taquilla per The Eras Tour, mentre que el romanç de la nit l'han protagonitzat Timotheé Chalamet i la influenciadora i empresària Kylie Jenner besant-se en el descans publicitari.

SuccessionThe Bear Bronca arrasen en televisió

En l'apartat televisiu, la quarta i última temporada de Succession (HBO Max) ha complit amb les expectatives i, després dels triomfs el 2020 i 2022, s'ha alçat novament amb la victòria com a millor sèrie de drama del curs. També s'ha coronat com a millor actor Kieran Culkin, qui li ha arrabassat el preuat trofeu a Pedro Pascal (The Last of Us). "Que et donen, Pedro", li ha amollat Culkin a l'intèrpret xilé amb un somriure sorneguer. Així mateix, als companys de repartiment Sarah Snook i Matthew Macfadyen els han reconegut com a millor actriu en una sèrie d'aquest gènere i com a millor intèrpret de repartiment, respectivament. En total, el còmput de Globus d'Or enguany per al que ha sigut un dels títols de 2023 s'eleva a quatre. Jesse Armstrong, coguionista del projecte, ha considerat que aquests premis "fan bastant més dolç" el sentiment "agredolç" per haver posat fi a la producció després de quatre temporades.

Els altres dos grans fenòmens de la pantalla menuda en aquesta ocasió han sigut The Bear (FX) i Bronca (Netflix), amb tres premis cadascun. En concret, s'han consagrat com els grans vencedors en les categories de millor sèrie de comèdia o musical i en millor sèrie limitada, respectivament.

La segona temporada de The Bear, la ficció sobre un cuiner d'elit que hereta un negoci familiar d'entrepans, ha sigut un èxit sense pal·liatius i s'ha erigit en la millor producció de comèdia. Els seus protagonistes, Jeremy Allen White —per segon any consecutiu— i Ayo Edebiri han fet el mateix en les categories a què optaven. Pel que fa a Bronca, del director sud-coreà Lee Sung Jin, una de les sensacions de l'any, l'han triada com la millor sèrie limitada. Finalment, els actors Steven Yeun i Ali Wong, encarregats d'encarnar els personatges que protagonitzen la renyina que vertebra la trama, s'han confirmat com els millors intèrprets de la temporada en millor sèrie limitada.

També et pot interessar

stats