La Generalitat decreta tres dies de dol oficial per la mort de Francisco Brines

Oliva acollirà dissabte la capella ardent del poeta i el Palau de la Generalitat l'habilitarà diumenge

Façana de l'Ajuntament d'Oliva, amb les banderes onejant a mig pal, en senyal de dol
Façana de l'Ajuntament d'Oliva, amb les banderes onejant a mig pal, en senyal de dol per la mort del seu fill predilecte

La Comunitat Valenciana estarà tres dies de dol per la mort del poeta valencià Francisco Brines. Oliva, la localitat natal de l'escriptor, acollirà aquest dissabte la capella ardent del poeta i el funeral religiós posterior. El diumenge de matí, la capella ardent es traslladarà al Palau de la Generalitat de València, perquè la ciutadania puga acomiadar-se d'un dels poetes en castellà més rellevants del segle XX.

D'aquesta manera, la Generalitat pretén retre tribut a qui es va convertir en el primer premi Cervantes valencià. El cap del Consell, Ximo Puig, ha assenyalat que la mort del poeta suposa "una pèrdua enorme", encara que deixa un gran llegat que "simbolitza més que ningú la Mediterrània, la capacitat d'entendre el món des de la visió de la raó i el cor".

Oliva també plora la mort d’un dels poetes en castellà més rellevants del segle XX, però, sobretot, per la mort del seu fill predilecte, de Paco, com el coneixien molts dels seus veïns. Podran acomiadar-lo aquest dissabte, quan s'instal·larà la capella ardent de l'escriptor al saló de plens des de les 9:00 del matí fins a les 18:00 hores. Després tindrà lloc el soterrament a l'església de Santa Maria.

Implicat en les causes locals

Amb molts dels olivers que previsiblement passaran per la capella ardent, Brines va entaular innumerables converses, no sols per a fer reflexions intel·lectuals, sinó també per a conversar sobre aquells temes que li interessaven. Un cas n'és el tren Gandia-Oliva, en què es va implicar allà pel 2010, com recordava l’alcalde d’aquest municipi de la Safor, David González, en Les Notícies del matí

A pesar de ser un referent de les lletres castellanes contemporànies, de la seua formació intel·lectual, que fins i tot va motivar la visita a Oliva dels reis d’Espanya fa uns dies, Francisco Brines sempre va participar de la vida social d’Oliva. Fa uns anys, abans que empitjorara el seu estat de salut, el poeta “passava moltes hores al carrer, perquè tot el món el parava” no sols per a reflexions intel·lectuals, sinó per a conversar sobre els temes que preocupaven al poble. 

Era molt estimat, no sols com a poeta i intel·lectual, sinó per l'apreci personal que tot el poble li tenia David González - Alcalde d'Oliva

“Era molt estimat, no sols com a poeta i intel·lectual, sinó per l'apreci personal i humà que tot el poble li tenia”, recordava González. Molts d’ells podran acomiadar-lo amb eixe afecte en els actes que està preparant la població, una capella ardent oberta al públic i un ofici religiós.

Més enllà d’aquest comiat, l’alcalde no descarta homenatjar l’escriptor dedicant-li algun espai públic, que s’afegiria a una de les avingudes principals del poble que ja du el seu nom, o a la sala polivalent, que també està dedicada al poeta i és la subseu de la fundació que custodiarà el llegat de l’escriptor.

Quan encara estan per determinar els actes dels pròxims dies, González sí que ha avançat que s’alçarà una escultura del poeta a l’avinguda que condueix a la mar, que ja està dedicada al poeta.

També et pot interessar

stats