Mor el poeta Francisco Brines, de 89 anys

El premi Cervantes va ingressar a l’Hospital Francesc de Borja de Gandia dijous passat

Francisco Brines en el moment en què va conéixer el Premi Cervantes.
Francisco Brines en el moment en què va conéixer el Premi Cervantes. / Europa Press

El poeta Francisco Brines s'ha mort aquest dijous a l'edat de 89 anys, segons ha confirmat la Fundació Francisco Brines. El poeta d’Oliva va ingressar a l’Hospital Francesc de Borja de Gandia dijous passat per a operar-se d’urgència per una hèrnia. Diumenge la seua situació va empitjorara i va ingressar en l'UCI. Aquest dijous a la nit s’ha confirmat la defunció. La mort es produeix poc més d'una setmana després de rebre el Premi Cervantes. Els reis es van desplaçar a Oliva per la seua delicada salut.

Les mostres de condol públic no s'han fet esperar. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha publicat un tuit en memòria seua on ha explicat que, just abans de morir, la família i els més íntims li han donat un paper i ha escrit: "vos estime".

Les condolències també han arribat de representats de totes les institucions valencianes i del president espanyol Pedro Sánchez.

La Generalitat ha informat que el Rei Felip VI ha telefonat Ximo Puig per a mostrar-li el seu condol per la mort de Brines. La Casa Real també ha fet una piulada a les xarxes en memòria del poeta.

Llicenciat en Dret, Filosofia i Lletres Romàniques i Història, Brines va compaginar la docència universitària amb l’escriptura de poesia.

El primer llibre, Las brasas, es va publicar en 1959 i hi va guanyar el Premi Adonais. Seguidament va publicar Palabras a la oscuridad (1966), pel qual va meréixer el Premi Nacional de la Crítica.

Més avant, en 1987, va rebre el Premi Nacional de Literatura per El otoño de las rosas (1986), un dels seus llibres més coneguts i populars, integrat per seixanta poemes escrits al llarg de deu anys. També va rebre altres premis, com el Fastenrath, que atorga la Reial Acadèmia Espanyola, el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles, el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana i, recentment, el Premi Cervantes.

Brines pertanyia a la Generació del 50, també anomenada generació dels xiquets de la Guerra, juntament amb altres poetes com Jaime Gil de Biedma, José Ángel Valente, Carlos Barral, Claudio Rodríguez i José Agustín Goytisolo, i els novel·listes Rafael Sánchez Ferlosio, Ana María Matute, Carmen Martín Gaite, Luis Martín Santos, Juan García Hortelano i Luis Goytisolo. En 1990 va presentar a Oviedo, juntament amb altres membres d'aquesta generació poètica, el llibre Encuentros con el 50.

La seua poesia es caracteritzava pel to profundament elegíac dels versos. El tema capital de l'obra és el pas del temps, la decadència de tot el que viu i la degradada condició de l'ésser humà sotmés a les seues limitacions. 

Va ser el fundador i president de la Fundació Francisco Brines, creada en 2019, amb l'objectiu de preservar el seu llegat literari i artístic, així com fomentar el reconeixement de noves veus en el camp de la poesia, a través de dos premis anuals: el Premi Francisco Brines, en llengua castellana, i el Premi L'Elca, en català.

També et pot interessar

stats