Nieves Concostrina: "A Felip VI no l'ha votat ningú; això és totalment antidemocràtic"

Parlem amb la periodista especialitzada en història sobre encerts i errors del passat i del present

Nieves Concostrina en la presentació del llibre a València / À Punt NTC

La periodista Nieves Concostrina ha presentat aquest cap de setmana a València el seu últim llibre Cualquier tiempo pasado fue anterior. Amb aquesta lapidària sentència conclou que del passat es pot aprendre sempre, i de despropòsits al llarg de la història de la humanitat, n'hi ha de tots els colors. El seu humor natural fa més atractiu allò que a escola ens avorria sobre manera i hem aprofitat la visita per a conversar amb ella sobre encerts i errors, del passat i del present.

La història l'han contada els vencedors i quan intentes contar-ne una altra part, els historiadors oficials es cabregen moltíssim, la qual cosa està molt bé

Apassionada per la història, afirma llegir moltíssim de diferents fonts per a poder traure conclusions pròpies. Assegura que hi ha molta "història fabricada", que més que diferents interpretacions d'un mateix assumpte, són versions establertes pels vencedors com el relat oficial. "La història l'han contada els vencedors i quan intentes contar-ne una altra part, els historiadors oficials es cabregen moltíssim, la qual cosa està molt bé", diu amb un riure picardiós.

En aquest sentit, Concostrina lamenta la desinformació que molta gent pateix actualment i que, segons declara, és la causa de l'apogeu de la ultradreta a Espanya: "És populisme pur; denuncien una cosa que sona molt bé, però darrere hi ha molta mort, guerra, odi i intolerància". Diu no ser sempre partidària de les revisions presentistes i que cal entendre certs episodis de la història en el seu context temporal: "no hem d'oblidar cap capítol de la història, ni el pitjor. Tot està per a aprendre. Les coses bones, per a repetir-les i les roïnes, per a evitar-les". L'ésser humà, però, és l'únic animal que entropessa dues vegades amb la mateixa pedra i, afegeix, "el millor que podríem fer és aprendre, però el pitjor que fem és que no aprenem".

L'honestedat en la política i la corona

Sobre la corrupció, la periodista opina que és inherent a l'ésser humà. Aleshores, la classe política no és més que un reflex de la societat. "Si un ciutadà és corrupte i l'elevem a polític, serà un polític corrupte. Si el ciutadà és honest i el votem, serà un polític honest", conclou. Nega així la màxima del "tots són iguals", ja que, diu, no tots els representants entenen la política de la mateixa manera que "la màfia que protagonitza sovint els informatius".

El rei intenta salvar els mobles d'una dinastia totalment desprestigiada, no ara pel seu pare, sinó des de fa 150 anys

Qui coneix Nieves Concostrina sap que en té per a tots. L'església i les monarquies no se'n salven i també té parer sobre la corona espanyola contemporània: "Felip VI està ahí per dret de naixement; no l'ha votat ningú, això és totalment antidemocràtic". A més, opina que no es tracta de cap novetat, que potser la diferència siga que ara se'n puga parlar més obertament: "El rei intenta salvar els mobles d'una dinastia totalment desprestigiada, no ara pel seu pare, sinó des de fa 150 anys".

Blasco Ibáñez, el valencià universal

Aquest caràcter republicà l'uneix a la figura del valencià més universal, Blasco Ibáñez. La periodista confessa tindre-li especial estima: "li agradava la gresca, tenia molta mala llet". Explica que va interessar-se molt per "la seua peripècia mortuòria", des de la mort a Menton (França) fins a la magnificent rebuda que la ciutat de València li va preparar. El que és una altra història, recorda, és que l'escriptor valencià encara estiga en la mateixa sepultura "provisional" quasi un segle després de la mort, amb el sarcòfag que li va dissenyar el seu amic Benlliure buit i el mausoleu monumental que mai arribarà.

També et pot interessar

stats