Nebulossa: “"Zorra" era una cançó necessària, la gent l'ha feta pròpia i s'ha alliberat"

El duo d’Ondara representarà Espanya en Eurovisió amb un himne feminista i un missatge que marca una fita en el festival

Els valencians Maria Bas i Mark Dasousa, Nebulossa, aquest diumenge a Benidorm
Els valencians Maria Bas i Mark Dasousa, Nebulossa, aquest diumenge a Benidorm / Joaquín P. Reina (Europa Press)

Nebulossa està en el seu millor moment. Maria Bas i Mark Dasousa, el duo d’electropop d’Ondara (Marina Alta), representarà Espanya a Malmö en la 68a edició del festival d’Eurovisió el pròxim 11 de maig amb el seu proclamat himne feminista “Zorra”. 

Amb una lletra empoderadora que resignifica la paraula zorra per a donar-li la volta als insults masclistes que encara imperen en la societat actual, els valencians duran a Suècia una proposta poc convencional i un missatge rellevant que podria semblar transgressor a una Eurovisió acostumada a un altre tipus de propostes. “Era una cançó necessària, amb un missatge molt directe”, s’enorgulleix la cantant, “a la vista està que ho era perquè tota la gent l'ha agafada com a pròpia i s'ha alliberat amb el tema”.

Nebulossa sembla que ha arribat per a trencar murs. “Aquesta cançó utilitza la força del teu oponent per a véncer-lo i ens encantaria fer-ho a través de la paraula”, diu Dasousa. "Dur aquest missatge a Europa és molt important, cal que totes estiguem en igualtat de condicions i que no se'ns margine més en cap sector ni en cap univers”, ha matisat Bas.

Sobre l’edat d'ambós, Bas (1968) i Dasousa (1974) també se n’ha parlat, però ells la reivindiquen: “si una persona té un somni, què més té l'edat que tingues?”, afirma ella, “més que un grup emergent, som un grup d’emergència”, afig rient el compositor.

És el segon any consecutiu que artistes valencians representen Espanya en el festival europeu, després que l’any passat ho fera Blanca Paloma. La il·licitana ha sigut precisament l'encarregada d'entregar-los el Micròfon de Bronze que han dedicat als seus fills, “a tota la gent que ha cregut en nosaltres i que ja no estan ací” i a “totes les zorras perquè són elles les que han fet possible que passe tot açò”.

“Nosaltres ja ens sentíem guanyadores, tot el que està passant amb la cançó és molt bonic i estem molt agraïdes, estem en xoc”. L'actuació de Nebulossa en la final del Benidorm Fest —que va millorar les expectatives d’una primera semifinal en què van obtenir la puntuació més alta per part del jurat internacional— va fer saltar el públic a l’interior del Palau d’Esports l’Illa i les places del municipi de la Marina Baixa. “Sempre parlem de superherois, per què? Hui a l’actuació m’he sentit superzorra” va reivindicar la cantant entre forts aplaudiments després de l’espectacle.

Dasousa, productor musical d’artistes de la mida de Zoo, Orxata Sound System o La Gossa Sorda, ha aprofitat per a fer una crida a l’administració perquè aposte pel sector valencià: “Si nosaltres hem sigut capaços, de manera independent i autofinançada, de fer açò amb molt poc de pressupost, amb una mica més d’infraestructura, la indústria musical valenciana podria créixer molt més”. 

La victòria d’aquest dissabte al Benidorm Fest llança Nebulossa més enllà de les nostres fronteres i el duo ha afirmat que l’equip “ja ha traduït la cançó i està treballant per a adaptar-la i ens fa molt bona sensació”. “La nostra vida ja estava canviant des de fa temps, compaginant treball i aquest hobby que sempre ens hem pres molt seriosament, però ara ens haurem de reorganitzar”, però admeten que toquen “de peus a terra”.

De moment, tornaran al poble per a retrobar-se amb “la gossa i passar temps amb les filles” abans de les setmanes de treball prèvies a la celebració del festival d’Eurovisió, on tenen la intenció “de deixar-s'hi la pell”.

També et pot interessar

stats