El Muvim acull una mostra amb materials inèdits de la muralista Hyuro

La mostra, que pot visitar-se fins a desembre, reuneix els elements amb què l’artista internacional va dissenyar els seus murals

El Muvim acull una mostra amb materials inèdits de la muralista Hyuro / À Punt NTC / Robert Ortín

Els Exercicis per a desarmar el món que va fer la muralista argentina Hyuro, que va morir el novembre del 2020, poden veure’s al Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat de València, al Muvim, fins a principis de desembre. Aquest espai acull una mostra en què es poden veure els treballs de l’artista establida a València previs als seus murals, així com fotografies i audiovisuals de les intervencions que feia.

En aquesta exposició, que pot visitar-se des d’aquest divendres fins al 4 de desembre, també hi ha elements de les obres inèdites de Tamara Djurovic, més coneguda en l’àmbit artístic com a Hyuro.

Els murals d’aquesta artista, una de les poques dones que va aconseguir obrir-se camí en el muralisme internacional, visibilitzaven les dones treballadores, les mestresses de casa o les mares a través d'escenes senzilles, però impactants.

Per a Amador Grió, cap d’exposicions del Muvim, el treball de Hyuro és “al mateix temps íntim i personal, públic i polític, el que l’ha portada a desenvolupar un discurs i un llenguatge necessàriament compromesos”.

Els visitants que recórreguen aquesta mostra, trobaran “personatges sense rostre, només siluetes, vestits... Potser un recurs perquè l'espectador s'apropie d'aquestes històries, els pose rostre i empatitze amb el missatge”, explicava el comissari de la mostra, Juan Luis Toboso.

Hyuro va recórrer el món amb la seua obra, però va passar a València gran part de la seua vida. En molts dels murs de la ciutat ha quedat la visió del patriarcat, de la llibertat, de la lluita per la supervivència, de la immigració i dels conflictes que més afligeixen la societat.

La diputada del Muvim, Gloria Tello, assenyalava que Hyuro és una de les poques dones que va poder obrir-se camí en el muralisme internacional, "un terreny masculinizat i poc accessible per a les dones”. 

També et pot interessar

stats