El MACA i l'IVAM uneixen forces en una exposició que abasta del final de la Guerra Civil a la Segona Guerra Mundial

Les obres de la mostra “Art en una terra erma, 1939-1959” s’exposaran al museu d’Alacant fins al mes de gener del 2023

Un dels quadres que formen part de l'exposició   Ajuntament d'Alacant
Un dels quadres que formen part de l'exposició "Art en una terra erma, 1939-1959" / Ajuntament d'Alacant
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 d'octubre 2022 - 21:44 Actualitzat: 28 d'octubre 2022 - 19:16

L’art i la terra erma. Dos dels conceptes que recorren transversalment la darrera exposició del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), que alberga les obres de la col·leció de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). La mostra, que s’inaugura aquest dimecres i que ha estat abans al Museu de Belles Arts de Castelló, arriba a Alacant, no obstant, amb noves obres. 

Els visitants podran contemplar obres d’artistes tan diversos com Marcel Duchamp, Juana Francés, Julio González, Joan Miró, Antoni Tàpies, Adolph Gottlieb, Eduardo Chillida... I així fins a trenta autors més, que abasten tant la pintura com la fotografia, en aquest cas amb les instantànies de Català-Roca, De Miguel i els germans Mayo, entre altres. 

Un període de creació convuls

Totes, amb un nexe en comú: la mirada posada en un dels períodes contemporanis més convulsos, el que va del final de la Guerra Civil al final de la Segona Guerra Mundial. Per això la terra erma, la terra del dolor, de les runes i de les ruïnes que deixaren les dues conteses en la societat, a partir de fenòmens tan dramàtics com l’exili, l’emigració i la represió; i també en l’art, on els règims totalitaris van acabar amb les escoles d’avantguarda anteriors a les dues guerres. Però al mateix temps una terra on l’art brota de nou, gràcies, d’un costat, a la necessitat d’apertura del règim franquista a l’exterior (una nova avantguarda que paradoxalment començarà a partir de l’art sacre), i a l’estranger, gràcies a la influència amb la qual els artistes exiliats nodriren els països d’acollida. 

El MACA, ambaixador de l'IVAM

Amb tres espais contigus (“Verdor a la nostra terra erma”, “Desterraments” i “Com qui espera l’alba”), la presentació de la mostra a Alacant ha sigut possible gràcies a l’IVAM, que amb aquesta iniciativa respon a dos objectius fonamentals: l'un, convertir l’IVAM en un museu itinerant que porte col·leccions arreu de la Comunitat Valenciana, i l'altre, revisar el context i els discursos heretats al voltant de les obres. 

Donar per tant una lectura nova a les obres, amb la qual, a més, el MACA inicia una nova programació d’exposicions. I una manera que artistes, obres i col·leccions interactuen per a seguir creant.

També et pot interessar

stats