L'oratge dona una treva i les comissions salven amb èxit la nit de la plantà

Els monuments grans de València estan a punt perquè el jurat passe a valorar-los

Un equip d’artistes fallers col·loca un dels ninots en el remat d’un monument de València, on aquest dimecres es coneixerà la falla gran guanyadora
Un equip d’artistes fallers col·loca, des d'una grua, un dels ninots en el remat d’un monument de València, on aquest dimecres es coneixerà la falla gran guanyadora / Biel Aliño (Efe)

Artistes i fallers han desafiat aquesta nit de dimarts el vent, que els plantejava un dels reptes més seriosos dels que es recorden en les plantaes dels últims anys. Per ara, són els monuments els que han guanyat el pols a les fortes ràfegues de vent. La perícia dels artistes i l’enginy de les comissions, que han optat per mesures com baixar els ninots més grans fins a última hora o bé atirantar-los, han fet que la nit de la plantà transcorreguera sense incidents.

A la ciutat de València, els monuments grans ja estan a punt perquè el jurat passe a valorar-los. Aquesta vesprada es lliuraran els guardons infantils, on ha triomfat amb el primer premi d’Especial la comissió Gayano Lluch, i està previst que a última hora de la vesprada es faça públic quin és el millor monument gran de la ciutat.

Uns guardons que es podran lliurar amb normalitat perquè, afortunadament, durant la nit de dimarts no hi ha hagut més desperfectes significatius als monuments després dels patits hores abans.

Fins i tot es va poder disparar l’espectacle pirotècnic de la Nit de l’alba a la plaça de l’Ajuntament de València, que anuncia l’arribada del gros dels actes fallers.

A la resta del territori, els fallers de ciutats com Xàtiva, Borriana, Benidorm, Carcaixent o la Vall d’Uixó, han pogut disfrutar d’una de les primeres nits de Falles, encara que refugiats del vent i la fina pluja que ha caigut en alguns punts del territori a l’abric dels envelats.

Les falles de València amb els monuments fets malbé pel vent han optat per la resignació, com ocorria als integrants de la de Carters-Litògraf Pascual i Abad de València, on el vent va tirar el remat quan ja estava col·locat la nit de dilluns. Davant aquesta situació, ja sense remei, els fallers han col·locat el que han pogut salvar del monument sobre l’asfalt.

Altres comissions, com la del Pilar de València, van tancar durant la nit la plaça per a evitar una desgràcia, donat que planten un monument de grans dimensions, que ocupa pràcticament tota la plaça i deixa només uns estrets corredors a les vores. La comissió va optar per tancar el pas per a evitar que, en cas que el vent tombara algun element del monument, pogueren haver-hi danys personals.

Altres comissions com Na Jordana van retirar els ninots en altura que podien quedar compromesos pel vent, mentre que unes altres van preferir deixar el monument complet, amb tots els ninots, però assegurant amb tirants els que estaven en un lloc més arriscat.

Alguns artistes, contraris a seguir avant

El vent va amainar al llarg del dia, fet que va permetre respirar a les comissions. No obstant això, alguns artistes no van dubtar a criticar que es continuara amb la plantà malgrat les males condicions del vent. Vicent Torres va ser un dels que va transmetre el seu malestar a À Punt. “Ara mateix és un perill estar davall de les falles. Em pareix que hauria de parar-se ja. Jugar-nos la vida és innecessari”, reconeixia.

La seua crítica anava en la mateixa direcció que la que va plantejar l’alcalde de València, Joan Ribó, hores abans, en una entrevista en À Punt. Ribó advocava per continuar amb els actes fallers programats, però sense oblidar que la seguretat i la vida de les persones ha de prevaldre. “No podem demanar a ningú que arrisque la salut, la vida”, sentenciava.

Els bombers van suggerir mesures addicionals per a protegir l’entorn dels monuments i evitar danys personals, com ara ampliar el perímetre de seguretat al voltant dels monuments o que els envelats i els jocs unflables infantils estiguen assegurats amb ancoratges que eviten l'efecte vela. 

També et pot interessar

stats