Joan Ribó no diu que no s'hi presentarà, però no l'estimula perquè ve 'un embolat guapo'

L'alcalde de València obri la porta a repetir com a candidat en les pròximes municipals i aposta perquè Compromís explore la confluència amb altres forces d'esquerra

15.03.2022 | Entrevista LNM Joan Ribó

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha deixat la porta oberta a repetir com a candidat a liderar el consistori en les pròximes eleccions municipals. En una entrevista a Les Notícies del Matí, ha admés que li han quedat coses a fer, en bona part pels retards que ha imposat el període pandèmic, que fan que es replantege la situació. Una opció, però que segons admet no l'atrau massa, tant per la seua edat (74 anys) com per la conjuntura econòmica.

"Si no pensara presentar-me ho diria. No dic que no em presente (...) però la guerra i la situació econòmica que ve no m'estimula per a tornar a fer-ho, perquè serà un 'embolat guapo' (sic)", ha explicat en els micròfons d'À Punt, després de recordar que dues piscines municipals han tancat temporalment per les dificultats de les empreses gestores per a assumir els alts costos de l'energia derivats de la guerra a Ucraïna.

En la llista d'assumptes pendents ha assenyalat l'impuls de la candidatura de València com a capital europea verda, concretar el projecte del parc de la desembocadura i facilitar la recuperació econòmica a la ciutat.

El primer objectiu de Compromís és consolidar un govern de progrés, no guanyar l'alcaldia

Ribó ha esmentat el vicealcalde de València, Sergi Campillo, i la síndica portaveu i secretària comarcal de Més Compromís València, Papi Robles, com a noms destacats en la llista electoral de les futures municipals. L'alcalde de València aposta perquè la seua formació explore la confluència amb els partits a l'esquerra del PSOE i veu amb bons ulls l'aproximació a plataformes estatals, com la que es vol organitzar al voltant de la vicepresidenta del govern Yolanda Díaz, sempre que es respecte l'autonomia de decisió i la personalitat valenciana.

"El primer objectiu de Compromís és consolidar un govern de progrés, no guanyar l'alcaldia. I després, per descomptat, aconseguir els millors resultats possibles" —ha destacat Ribó—. "Totes les forces a l'esquerra del PSOE hem de fer un esforç d'unificació, perquè la possibilitat d'un govern de progrés a la Generalitat i l'Ajuntament també depén en part d'això. El nostre esforç d'arribar a acords pot beneficiar totes les forces polítiques progressistes".

Si no hi ha un plantejament clar sobre la mobilitat hi votarem en contra de l'ampliació del port

També en clau política i de gestió ha recordat la posició de l'Ajuntament respecte de dos reptes clau de la ciutat: l'ampliació del Port i el nou estadi del València Club de Futbol. Pel que fa al port, ha insistit a condicionar el vistiplau de l'Ajuntament a una nova declaració d'impacte ambiental que valore l'efecte de l'ampliació sobre les platges del sud i en la mobilitat en l'àrea metropolitana de València, una posició que xoca amb la del PSOE i la de la mateixa Autoritat Portuària. "Si no hi ha un plantejament clar sobre la mobilitat hi votarem en contra", ha advertit una vegada més Ribó.

En relació al València, ha advertit sobre el retard en la construcció de l'estadi que pot suposar la caducitat de l'actuació territorial estratègica (ATE) pels incompliments del club, una possibilitat que té damunt de la taula la Generalitat i ha esguitat l'Ajuntament, amb un creuament d'acusacions recent entre el regidor socialista Borja Sanjuán i el vicealcalde Sergi Campillo. "El València ha de complir els seus deures: acabar l'estadi a què es va comprometre, de 70.000 persones, i fer i acabar el poliesportiu de Benicalap que és un compromís en l'ATE i és imprescindible que s'acabe", ha manifestat Ribó.

Demana el món faller "que no arrisque innecessàriament" en la Plantà

Les falles i l'acollida de refugiats per la guerra d'Ucraïna també han estat presents en el temps de tertúlia. En relació amb el mal oratge que amenaça les festes josefines i particularment la Plantà, Ribó ha fet una crida a la seguretat i ha instat al món faller "que no arrisque innecessàriament" per a complir els terminis. En aquest sentit, ha recordat que "si la situació es complica" no es descarta fins i tot suspendre o retardar el concurs, si bé ha advertit que, de moment, no hi ha cap decisió pressa.

D'altra banda, Ribó ha destacat la capacitat de València com a ciutat d'acollida, demostrada en diferents episodis al llarg de la història, i ha assenyalat que l'Ajuntament ja ha atés 2.000 persones ucraïneses, de les quals n'acull temporalment vora 400. El consistori ha reservat més d'un milió d'euros per a l'assistència als refugiats, que coordina amb les ONG a través del Centre de Coordinació Operativa Municipal, el Cecopal.

També et pot interessar

stats