Una plantà complicada dona la benvinguda als dies grans de les Falles

Les ratxes de vent han dificultat molt el treball dels artistes 

Imatge de la plantà de les Falles 2022
Imatge de la plantà de les Falles 2022 / Biel Aliño / EFE
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de març 2022 - 12:14 Actualitzat: 11 de març 2024 - 13:21

La borrasca Celia no ho està posant gens fàcil a unes Falles que arribaven amb la intenció de ser el més semblant possible a les dels temps anteriors a la pandèmia. Les ratxes han amenaçat la plantà, però no han impedit, però, que se celebre l’Alba de les Falles.

Les fortes ràfegues de vent a la ciutat de València han complicat molt el treball dels artistes fallers. Les comissions han esquivat l'oratge enllestint els monuments amb la vista posada en el cel. Han deixat els remats més complicats per a última hora, quasi just abans que passe el jurat a visitar els monuments.

Els bombers han recomanat ampliar el perímetre de seguretat que tenen, perquè el primer risc és que algun element de la falla puga caure. Així mateix, es demana que els envelats estiguen assegurats amb ancoratges que eviten l'efecte vela. També els jocs unflables infantils.

Al llarg de la jornada de dimarts s’han generat els primers desperfectes en els ninots i els elements instal·lats als carrers. S'han reportat danys almenys en cinc comissions de la ciutat de València. Hi ha falles totalment destrossades, com la de Carters - Litògraf Pascual i Abad. Altres, com Na Jordana, de Secció Especial, s'han vist obligades a desmuntar el remat amb una grua per a evitar accidents. El monument d'enguany, amb el lema Renaixença, és de l'artista Mario Gual i representa tots els primers premis que ha guanyat la comissió, però, per seguretat, s'ha decidit retirar un dels ninots a causa de les fortes ratxes. 

Així ha quedat la falla Carters-Litògraf Pascual i Abad, a València
Així ha quedat la falla Carters-Litògraf Pascual i Abad, a València / À Punt NTC

D'altra banda, part de la falla coneguda popularment com la Nova de Benicalap ha acabat en terra. És el segon contratemps que pateix la comissió, que al setembre passat ja va veure com la caiguda d'un remat feia malbé el monument. Un altre remat s'ha trencat a Malva-rosa - Antoni Ponz - Cavite, que enguany torna a la Secció Especial. En algunes falles de Patraix el vent també va causar desperfectes, mentre que a Marxalenes i el Pilar van caure runes damunt dels envelats i del mercat ambulant. A Sagunt, el vent també va tombar una falla del Port i el mateix va passar a Quart de Poblet.

Pel que fa a les previsions més immediates, dins de la inestabilitat que s’espera el que resta de setmana, dimecres serà el dia més tranquil al territori, encara que està previst que des del migdia aparega un altre enemic dels monuments fallers i els actes massius de Falles: la pluja, que sembla que acompanyarà l’ambient faller fins al cap de setmana. El Centre de Coordinació d'Emergències ha advertit que el temporal s'allargarà almenys fins al 19 de març, dia de Sant Josep.

Amb l'actualització d'avisos d'@AEMET_CValencia, el Centre de Coordinació d'Emergències de la @generalitat ha avançat a aquesta nit els avisos de nivell groc per fenòmens costaners a les tres províncies.

També et pot interessar

stats