De l’oblit a prioritat cultural: la Marina Alta inicia la recuperació del despoblat morisc de l’Atzubieta

El Consell destina 90.000 euros dels pressupostos participatius de 2021 a recuperar les restes arqueològiques del que es considera el despoblat morisc millor conservat de tot Espanya

El despoblat morisc de l'Atzubieta rep 90.000 euros dels pressupostos participatius / À Punt NTC

Entre muntanyes i camps de cultiu de la Vall d'Alcalà, a la Marina Alta, es troba el despoblat morisc de l'Atzubieta, una joia arquitectònica on abans de l’expulsió dels moriscos el 1609, van arribar a viure 17 famílies. El conjunt el formen diverses illes de cases, algunes encara amb els sostres, i pot veure's part de l’empedrat que cobria l’antic carrer. Hi ha fins i tot una premsa excavada en la roca on devia fer-se oli o vi. 

Tot i l'estat ruïnós, el despoblat és el millor conservat de l'estat espanyol i un dels més importants de la Mediterrània. I ara, ha sigut un dels projectes escollits en els pressupostos participatius de la Generalitat per a rebre finançament.

Es tracta de la segona proposta més votada de la Marina Alta, després de la iniciativa per a adquirir el convent de Jesús Pobre, i la més votada de totes les comarques centrals, amb una allau de suport de gent de dins i fora del poble.

Darrere de la iniciativa es troba l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta, gràcies al qual s'ha aconseguit una inversió de 90.000 euros. Amb aquesta inversió, es podran comprar els terrenys on es troba l'antiga alqueria i fer els primers passos per a restaurar-la i posar-la en valor.

Una vegada finalitzat el condicionament d'aquest despoblat morisc, que va ser declarat bé d'interés cultural l'any 2012, els visitants podran viatjar arrere en el temps per a conéixer com era el dia a dia dels valencians andalusins en aquest racó de la nostra terra.

Un indret amagat entre valls que en el segle XIII era el centre d’un extens territori comandat per Al-Azraq, l’únic cabdill musulmà que va desafiar el rei Jaume I en la conquesta del Regne de València, i que tenia el seu quarter general a Alcalà de la Jovada. 

També et pot interessar

stats