L’exposició més gran sobre la història del tatuatge aterra a CaixaForum València

"Tattoo. Art sota la pell" reuneix més de 240 obres històriques i contemporànies entre fotografies, dibuixos, pintures, llibres, audiovisuals i objectes com ara eines, màscares o segells

Disseny de tatuatge en una esquena de silicona de l'artista Filip Leu / David Campos (Fundació La Caixa)

L’exposició més gran sobre la història del tatuatge aterra a CaixaForum València i es podrà visitar des del 31 de març fins al 27 d'agost.

"Tattoo. Art sota la pell", produïda i organitzada pel Museu de Quai Branly - Jaques Chirac de París i la Fundació La Caixa, proposa un viatge al singular univers del tatuatge des d’una visió antropològica i analitza el ressorgiment d’aquest fenomen global. 

La mostra segueix tatuadors i tatuats a través d’èpoques i continents per a explorar les confluències que han convertit el tatuatge en una forma d’expressió artística mundial. Entre els tatuadors hi ha la filipina Whang-od Oggay, de 105 anys, considerada l’última mestra que utilitza el batok (tatuatge tradicional fet a mà). 

L’exposició reuneix més de 240 obres històriques i contemporànies entre fotografies, dibuixos, pintures, llibres, audiovisuals i objectes com ara eines, màscares o segells, on s'inclou el treball d'artistes del tatuatge procedents de països com el Japó, els EUA, França, Suïssa i Polinèsia.

Com a particularitat, es presenten una vintena de models de silicona tatuats per mestres d'aquest art, així com una altra vintena de projectes de tatuatge pintats en kakemonos.

El terme 'tatuatge' prové de la paraula polinèsia 'tatau', que significa 'ferida oberta', i té origen en el segle XVIII.

La pràctica de tatuar ha donat lloc a intercanvis entre països, cultures i societats i s'ha convertit en un fenomen global en la creació artística. L'exposició es remunta als orígens del tatuatge i analitza el ressorgiment d'aquest fenomen, que és hui permanent i global.

Còpies en color en paper d’alta resolució de Ranshō Masato Sudō (1955). El Japó 1980-1984
Còpies en color en paper d’alta resolució de Ranshō Masato Sudō (1955). El Japó 1980-1984 / Fundació la Caixa

Mitjançant un enfocament antropològic, geogràfic i artístic, explora els diferents usos i funcions del tatuatge en diferents èpoques i cultures. El tatuatge exerceix un paper social múltiple que dona lloc a una àmplia varietat de representacions, com la pràctica ancestral i identitària o com a objecte de fascinació i creació artística contemporània.

Aquest dijous ha tingut lloc la roda de premsa de presentació de la mostra amb Isabel Salgado, directora de l’Àrea d’Exposicions i Col·lecció de la Fundació La Caixa; Álvaro Borràs, director de CaixaForum València; Christine Drouin, directora de Desenvolupament Cultural del Museu de Quai Branly - Jaques Chirac, i Adrien Flament, el coordinador del projecte expositiu.

També et pot interessar

stats