L’exdirectora de la fundació Brines acusa la secretària de “manipulació” i “blanqueig”

Àngels Gregori acusa els membres que queden en l’entitat cultural de “boicotejar actes”, “censurar artistes” i “fer intents de cancel·lacions” en els últims mesos

La ja exdirectora de la Fundació Brines, Àngels Gregori, en una imatge d'arxiu
La ja exdirectora de la Fundació Brines, Àngels Gregori, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La tensió ha esclatat entre Àngels Gregori, que era directora de la Fundació Francisco Brines, que salvaguarda el llegat del poeta d’Oliva i promou iniciatives culturals, els dos companys que van dimitir amb ella i la resta d’integrants de la fundació. La discreció que havia mantingut fins ara la ja exdirectora, que va anunciar la dimissió diumenge en xarxes socials sense explicar el motiu de la renúncia al càrrec, s’ha trencat aquest dimecres després que la fundació diguera dimarts que iniciava un nou cicle en compliment dels estatuts i interpretara que els tres membres de la fundació no havien dimitit per voluntat pròpia.

Juntament amb Gregori, també poeta i amiga personal del premi Cervantes, va fer pública la dimissió Ferran Todolí, gestor econòmic de la fundació, i Víctor Alverca, cap de manteniment. Per a justificar l'eixida, fins ara tan sols s’havien limitat a dir que se n'anaven amb “tristesa”, que havia resultat una decisió “molt difícil”, però ben meditada.

Atribuïen la decisió als principis i valors de la fundació: “Ha sigut la més coherent possible per principis, dignitat, estima al llegat del poeta i responsabilitat amb la memòria de Brines”, sense entrar en els detalls que l’havien motivada. En tot moment, fins aquest dimecres, Àngels Gregori havia apostat per la “discreció màxima”, argumentant “el respecte a la figura i la memòria de Brines”.

Ara bé, el comunicat que aquest dimarts va fer pública la fundació, amb seu a la que va ser la casa del poeta a Oliva (Safor), en què assegurava que l’organisme tancava una etapa de quatre anys “per a entrar en un nou cicle, segons imposen els estatuts” i que anava a concentrar-se en “els temes pendents i de summa importància per al manteniment i la difusió” de Brines han acabat amb la discreció que fins ara Àngels Gregori havia mantingut.

Hem passat de la tristor a la indignació. Àngels Gregori - Exdirectora de la Fundació Brines

L’exdirectora ha afirmat en Les notícies del matí, que ha passat “de la tristor a la indignació” i creu que l'últim comunicat de la fundació evidencia “la insostenibilitat de treballar dignament en la fundació” i acusa els membres que s’han quedat de “blanqueig”, “manipulació” i “distorsió”.

Àngels Gregori ha desvelat que el 21 d’agost, tant ella com Todolí i Alverca van remetre al patronat una carta en què anunciaven que abandonaven els càrrecs, document que va acceptar la secretària, Rosa Mascarell. Aquest dimarts, però, “després de certes telefonades”, la fundació “van negar el cessament dient que posàvem fi al mandat d’acord amb els estatuts”. “Això no és cert”, advertia Gregori en referència a la seua eixida d’aquesta entitat.

“No pots fer cessar a ningú que ha dimitit i, per fer cessar a algú, l’has d’indemnitzar”, ha aclarit Gregori durant la intervenció en Les notícies del matí. La poeta, a més, ha fet públic un comunicat en què inclou la carta remesa a finals d’agost.

En aquest sentit, l’exdirectora ha afegit que, després de remetre la carta de dimissió, la “secretària de la fundació va manipular una reunió del patronat, que va tindre lloc el 24 de setembre, i va convertir en un dels punts de l’orde del dia el que era una “acceptació de la dimissió” en una “acceptació del cessament”.

L'actitud de la fundació demostra el poc sentit institucional i la falta de lleialtat a la fundació que porta el nom de Brines Àngels Gregori - Exdirectora de la Fundació Brines

Per a Gregori, la lectura i la versió dels fets que la fundació dona sobre la dimissió d’aquests tres membres demostra el “poc sentit institucional i la falta de lleialtat a la fundació que porta el nom de Brines”.

Segons l’exdirectora, darrere de la dimissió hi ha “mesos de malestar” perquè alguns membres, que segueixen en aquesta entitat, “han boicotejat actes, censurat artistes i amics del poeta, han fet intents de cancel·lacions d’activitats, han negat l’entrada a la fundació de mitjans de comunicació”. En definitiva, i segons ha defés Gregori en Les notícies del matí, hi ha hagut “un maltractament que no es pot permetre en cap lloc de treball, però menys en una administració que se sustenta amb recursos públics”. L’exdirectora ha culpabilitzat d’aquesta situació, sobretot, la secretària de la fundació. 

També et pot interessar

stats