La casa del poeta Brines a Oliva es converteix en patrimoni protegit

El Consell declara BIC l'Elca, la casa familiar del poeta i la col·lecció artística i bibliogràfica de l'interior

La residència del poeta i premi Cervantes Francisco Brines, entre els tarongers d'Oliva, per on discorre la ruta teatralitzada
La residència del poeta i premi Cervantes Francisco Brines, entre els tarongers d'Oliva / À Punt NTC

L’Elca, la residència del poeta Francisco Brines a Oliva (Safor), ja és bé d'interés cultural (BIC). Contretament, el Consell ha aprovat aquest divendres declarar-lo immoble protegit, en la categoria de lloc històric per ser un lloc "vinculat de manera indissoluble" a l'obra del premi Cervantes, que va morir el maig del 2021.

El llegat bibliogràfic i pictòric que van acollir els seus murs, a més del paisatge de què està envoltat, en plena zona rural de la ciutat de la Safor, han sigut alguns dels aspectes que han fonamentat la decisió.

La casa on Brines va passar els últims anys de vida es va assentar en una vil·la romana envoltada d'oliveres. L'edificació va ser construïda per la família Avargues al segle XVII; a final del XIX va ser propietat dels Trénor i adquirida, posteriorment, per la família Brines a principi dels anys quaranta del segle XX.

L'entorn de protecció afectat per la declaració BIC comprén la casa principal, amb el mobiliari inclòs; la col·lecció bibliogràfica; la col·lecció pictòrica; els elements decoratius; la capella –ja considerada bé de rellevància local–; les edificacions annexes, els jardins i la parcel·la on estan les edificacions.

El poeta, l'únic valencià amb el premi Cervantes, posseïa una àmplia col·lecció d'obra escultòrica, gràfica i pictòrica, de la qual se n'ha fet una selecció. D'aquesta llista queda exclosa la nombrosa col·lecció d'art contemporani que tenia, perquè serà objecte d'un "detallat inventari" i estudi amb la corresponent inclusió a l'inventari general de patrimoni cultural valencià.

La Fundació Francisco Brines, sense ànim lucratiu, es gesta l'any 2018 per desig exprés i voluntat del seu fundador, Francisco Brines. El Patronat té la responsabilitat de salvaguardar el patrimoni cultural i físic que constitueix el llegat del poeta d'Oliva, així com de promoure les manifestacions culturals relacionades amb la poesia i les arts plàstiques que siga capaç d'emprendre.

També et pot interessar

stats