Ecofeminismes, un acostament al panorama popular i a les noves mirades, propostes de l'IVAM per al 2023

Els artistes Asger Jorn, Otobong Nkanga, Aref El Rayess o el col·lectiu La Nave protagonitzaran algunes de les propostes expositives de l’Institut Valencià d'Art Modern

Una de les obres de l'artista Otobong Nkanga
Una de les obres de l'artista Otobong Nkanga / Europa Press

Els artistes Asger Jorn, Otobong Nkanga, Aref El Rayess o el col·lectiu La Nave protagonitzaran algunes de les propostes expositives de l’Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) per al 2023, emmarcades en una programació "ambiciosa", que tindrà com a eixos temàtics l'apropament al panorama popular, la revisió històrica, els ecofeminismes i la incorporació de noves mirades.

El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, i la directora de l'IVAM, Nuria Enguita, ho han anunciat durant l'acte de presentació de la programació de 2023 del Centre Julio González i de l'IVAM-Alcoi. Segons ha explicat Enguita, el nou programa continua amb els eixos programàtics desenvolupats per l'IVAM des de fa dos anys.

La proposta inclou mostres dedicades a artistes destacats de l'escena artística internacional històrica i contemporània, i altres elements com la col·lecció de l'IVAM comissariada per Pedro G. Romero, una exposició sobre el col·lectiu de dissenyadors de La Nave, i una mostra sobre el treball de dones artistes a Espanya i Portugal entre la dictadura i els inicis de la democràcia, entre altres.

Tretze exposicions

En aquest sentit, l'IVAM albergarà un total de tretze exposicions el 2023, a les quals cal sumar les que organitza en la seu d'Alcoi i les que portarà a diferents destins. Un d'ells serà el Museu de Belles Arts de Castelló, que inclourà una exposició del Josep Renau més reivindicatiu a partir de la col·lecció sobre el pintor i cartellista de referència que es conserva al centre.

Durant la presentació, el secretari autonòmic de Cultura ha remarcat l'"aposta clara" de Cultura per l'IVAM, i ha subratllat el progressiu augment pressupostari dedicat al museu valencià en els últims anys, fins a arribar als prop de 15 milions d'euros per a la temporada del 2023.

Exposicions d’artistes internacionals

El programa es posarà en marxa el 16 de febrer, amb una nova mirada sobre el treball de l'artista danés Asger Jorn, que aprofundirà en el seu treball amb l'edició i l'experimentació gràfica. També, dins del context internacional, l'artista libanés Aref El Rayess, una figura fonamental del panorama cultural libanés des dels anys seixanta fins als huitanta, serà protagonista d'una exposició a partir de maig "amb la finalitat de posar en relació la modernitat occidental amb altres modernitats", segons la directora del museu.

Després, la galeria 1 acollirà al juliol una exposició monogràfica d’Otobong Nkanga, una artista nigeriana que explora en les seues obres la noció de terra, com a substrat i com a manteniment, utilitzant pedres, teles, espècies o plantes.

Espai per al panorama artístic valencià

La programació de l'IVAM per a 2023 inclou exposicions d'artistes valencians com Juana Francés, el col·lectiu La Nave, Llorenç Barber i Alberto Feijóo. La mostra dedicada al col·lectiu de dissenyadors La Nave 1984-1991 és, en paraules d’Enguita, una de les "mostres més esperades", i estarà comissariada per Daniel Nebot i Nacho Lavernia, dos dels integrants del grup.

També trobarem "Trascity", el projecte de l'alacantí Alberto Feijóo, en el qual reflexiona sobre els rols i els espais que ocupem i sobre els objectes i imatges que acumulem i col·leccionem, en un treball específic per a la galeria 3 de l'IVAM.

Així mateix, Llorenç Barber, pioner de l'art sonor espanyol, i Juana Francés, l'únic membre femení del grup El Paso, seran protagonistes en el Centre Julio González i en l'IVAM d'Alcoi. El programa inclou, a més, una exposició sobre la figura de l'artista faller Alfredo Ruiz Ferrer (València, 1944), referència imprescindible per a entendre les conegudes com a falles experimentals en l'actualitat.

També et pot interessar

stats