El fotògraf Andrés Castillo recull els rostres de l’efervescència cultural valenciana en un nou llibre

L’obra capta moltes de les imatges més icòniques dels protagonistes de la societat valenciana entre dels anys 80 i 90

L'objectiu del fotògraf Andrés Castillo va ser testimoni de l'efervescència cultural dels anys 80 i 90 / À Punt NTC

Joan Fuster, Matilde Salvador, Enric Valor, Carmen Alborch o Andreu Alfaro són només algunes de les vora 500 personalitats del món de l'art, la literatura o el teatre valencians que han sigut captades per l’objectiu del fotògraf Andrés Castillo, testimoni de l'efervescència cultural dels anys 80 i 90 en un País Valencià que recuperava l’autogovern.

El retrat ha sigut el gran protagonista en l’obra de Castillo. “Fer retrats de les persones en una època concreta comporta tindre una bona idea de la persona per a posar-la en una situació particular amb relació al caràcter del personatge i l’entorn”, afirma en À Punt Notícies.

Jorge Semprún, Joan Fuster, Juan Goytisolo, Manuel Vázquez Montalbán i Ricardo Muñoz Suay a València en 1987
Jorge Semprún, Joan Fuster, Juan Goytisolo, Manuel Vázquez Montalbán i Ricardo Muñoz Suay a València en 1987 / Andrés Castillo

Una desfilada dels rostres més rellevants d’una època, que coneixia bé i que s’han recopilat ara en un llibre fotogràfic de gran valor documental, Rostres i gestos de la cultura 1980-2000, publicat per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, amb textos del periodista valencià Emili Piera.

“Capturar el moment perfecte, l'instant precís, és l'ànima de la fotografia” Andrés Castillo - Fotògraf

Per a Castillo, una bona instantània ha de tenir tres característiques determinades. “La llum ens permet uns efectes i una narració determinats; l’enquadrament, com en la pintura, ens dona la possibilitat de trobar en moments determinats una expressió determinada; i, la més difícil i atractiva: el moment”.

I és que el fotògraf ha buscat capturar el moment perfecte, l'instant decisiu del qual parlava el francés Henri Cartier-Bresson. “Aquest instant precís ens permet expressar l’alegria, la tristor, la sorpresa o el desconcert de la persona retratada, és l'ànima de la fotografia.”

Assemblea de treballadors de la desapareguda fàbrica Peris Andreu de Torrent, en 1985
Assemblea de treballadors de la desapareguda fàbrica Peris Andreu de Torrent, en 1985 / Andrés Castillo

Els altres protagonistes de la seua obra són l'ambient polític i social d'una democràcia per estrenar, sumida en l'evasió i la protesta, i que permeten traçar un recorregut històric i crític per la nostra història recent. L'impacte de les drogues, les lluites sindicals i els moviments socials de l’època també queden retratats.

La trajectòria de Castillo va començar com una afició: es va comprar una càmera i va eixir al carrer a fotografiar tot allò que veia fins que l’any 1974 va començar a treballar en un programa de televisió, l’inici d’una dilatada carrera professional que el va dur a col·laborar posteriorment amb nombrosos mitjans de comunicació. Paral·lelament, el seu treball amb el grup Imatges 3 li va permetre aprofundir en el vessant més creatiu de la fotografia i va entrar de ple en el circuit artístic.

La muixeranga, una de les moltes festes populars que ha documentat Castillo en la seua obra
La muixeranga, una de les moltes festes populars que ha documentat Castillo en la seua obra / Andrés Castillo
Funeral d'Enric Valor a La Nau de la Universitat de València, l'any 2000
Funeral d'Enric Valor a La Nau de la Universitat de València, l'any 2000 / Andrés Castillo

Andrés Castillo presenta l’obra el dimecres 13 de desembre al Centre Cultural la Beneficència de València amb la participació de Vicent Flor, director del Magnànim, i Emili Piera, director de col·lecció.

També et pot interessar

stats