Altres formes de celebrar l’any Sorolla

Més enllà de les nombroses exposicions sobre la seua pintura, la figura del mestre de la llum ha inspirat altres homenatges

Captura de pantalla 2023 03 09 a las 10.46.18 e1678355355733 (1)
Fragment de la portada del llibre 'Sorolla o la pintura como felicidad', de Carlos Reyero / Cuadernos Arte Cátedra

Les celebracions del centenari de la mort del pintor valencià Joaquim Sorolla han transcendit l'aspecte merament pictòric i han arribat a altres camps que queden lluny dels quadres i les galeries d’art. El pintor de la llum ha inspirat nombroses mostres i exposicions del seu art, tant dins com fora de la Comunitat Valenciana, fins i tot a l’estranger. Però, a més de repassar la seua obra pictòrica i gaudir del seu art, hi ha altres formes d’homenatjar-lo en aquest any assenyalat.

La Casa de la Moneda, que depén de la Fàbrica de Moneda i Timbre d’Espanya, encunyarà tres monedes de 10 euros, 50 euros i 200 euros amb imatges de pintures de Sorolla. Unes monedes que es podran adquirir en la tenda de la institució a Madrid i també en línia a través del seu web i que no podran ser utilitzades com a mètode de pagament, ja que es tracten de peces de col·leccionista.

La moneda de 200 euros, de la qual s'encunyaran 1.500 unitats, estarà feta en or 999 i la seua mètrica serà de 38 mm. En ella es reproduiran dues obres, en l'anvers Autoretrat (1904) i en el revers Clotilde amb vestit gris (1900). La moneda de 50 euros, de la qual s'emetran 3.000 unitats, estarà feta en plata 925 i la seua mètrica serà de 73 mm. En ella es reproduiran dues obres, en l'anvers Passeig a la vora del mar 1909 i en el revers El Banlandrito (1909). La moneda de 10 euros, de la qual s'encunyaran 7.000 unitats, estarà feta en plata 999, en format quadrat i la seua mètrica serà de 36 x 36 mm. S'hi reproduiran dues obres, en l'anvers El bany del cavall (1909) i en el revers Eixint del bany (1915).

Monedes per celebrar el centenari de la mort de Joaquim Sorolla
Monedes per celebrar el centenari de la mort de Joaquim Sorolla / Casa de la Moneda

A més, el celler Les Freses i la Fundació Museu Sorolla han signat un conveni per a la creació d'un vi d'edició especial amb motiu de la commemoració del centenari de la defunció de l’artista Sorolla. Es tracta d'una edició limitada d'una caixa-estoig de tres botelles de vi del celler Les Freses, que busca homenatjar a Joaquim Sorolla amb un vi de la seua terra. Les Freses és un celler nascut on un dia va haver-hi un cultiu de maduixes, al costat del parc natural del Montgó i a escassos quilòmetres de la mar de Dénia, al costat de la xicoteta localitat de Jesús Pobre (Marina Alta).

Caixa de vins per a commemorar el centenari de la mort de Joaquim Sorolla
Caixa de vins per a commemorar el centenari de la mort de Joaquim Sorolla / Celler Les Freses

Així mateix, el centenari del famós pintor ha sigut inspiració per a tres llibres que, més enllà de simplement analitzar els seus quadres des del punt de vista pictòric, estudien la seua obra i n’apliquen les conclusions en propostes ben diverses.

En aquest sentit, Sorolla o la pintura como felicidad, del, catedràtic d'Història de l'Art i exdirector del Museu de Belles arts de València Carlos Reyero Hermosilla, s’articula en “deu lliçons de felicitat”, que ofereixen punts de vista transversals sobre la vida i l'obra de Sorolla. Es tracta d'una reflexió distesa i delicadament irònica sobre els tòpics que han embolicat de felicitat al gran pintor valencià, fins a negar qualsevol ombra, inspirat en la frase de Sorolla “jo desitge la felicitat de tot el món”.

'Sorolla o la pintura como felicidad'
'Sorolla o la pintura como felicidad' / Cuadernos Arte Cátedra

El segon llibre té com a títol Como cambiar tu vida con Sorolla, i l'autor és el periodista especialitzat en cultura César Suárez Martínez. L'obra combina biografia, assaig i ficció i mostra una visió audaç de Sorolla i del seu temps. Un recorregut per escenes de la vida de l'artista que, tal vegada, podrien servir-nos d'inspiració per a la nostra. Treballador incansable, discret, ambiciós i exigent amb si mateix, els seus majors desitjos eren pintar a tota hora i estar amb la seua família. La seua història és la d'un home d'èxit que haguera preferit una existència anodina. Una vida extraordinària amb un final desgraciat. Com es va forjar el seu caràcter? D'on provenia el seu do? Com era l'Espanya que va veure i va plasmar en els seus quadres? Com va aconseguir mantindre viu l'amor per la seua dona des de l'adolescència?

Per últim, Cristina Carrillo de Barnús, exdiplomàtica de les Nacions Unides i comissària d'art independent ha escrit Sorolla: A Vision of Spain, un llibre que fa un viatge únic sobre l'obra del pintor i que presenta en ell més de cent obres d'art i narra tot el que cal saber per a comprendre l'extensa obra del mestre espanyol de la llum. Així mateix, el llibre va acompanyat de fotografies de José Ortiz-Echagüe i com de nombroses imatges darrere d'escena del pintor en el treball.

També et pot interessar

stats