La Fira del Llibre de València obri amb més de cent casetes i 1.300 activitats

Ferran Torrent, Martí Domínguez, Juan José Millás o Elvira Lindo passaran per Vivers, que espera un volum comercial d’un milió d’euros i introdueix noves iniciatives

La Fira del Llibre ha rebut aquest dijous els primers aficionats a la lectura
La Fira del Llibre ha rebut aquest dijous els primers aficionats a la lectura / À Punt NTC

Més d’un centenar de casetes, rècord absolut, 77 expositors i més de 1.300 activitats per davant els pròxims deu dies. És la proposta que ofereix la segona fira del llibre més important d’Espanya i en la qual, a més de presentar les últimes novetats comercials, s'organitzen un bon grapat d’activitats per a fomentar aquest hàbit. S’estima que vora mig milió de visitants passaran pels Jardins de Vivers, que enguany convida, com a novetat, la Fira del Llibre de Nova York.

Entre els qui estaran a Vivers, hi ha nombrosos escriptors en la nostra llengua. Des de la poetessa Marta Pessarrodona per a presentar la reedició de Donasses; Ferrant Torrent desgranant Memòries de mi mateix; Raquel Ricart amb El dit de Déu o Imma Monsó, Andrea Genovart o Martí Dominguez, als quals s’espera diumenge.

L’aposta per la poesia en la nostra llengua de la Fira del Llibre d’enguany també ha previst, el 5 de maig, lliurar el premi Fira del Llibre del 2023 a Josep Piera, un dels poetes valencians contemporanis de referència i premi d’honor de les lletres catalanes d’enguany. Aquest mateix dia, la poetessa Àngels Gregori presentarà el seu últim poemari, Jazz.

Paral·lelament als actes al voltant d’obres en valencià, la fira també comptarà amb rellevants escriptors. L’escriptora valenciana de moda entre els lectors adolescents, Alice Kellen; la també periodista Elvira Lindo, que és juntament amb Josep Piera premi Fira del Llibre d’aquest 2023, i que visitarà València per a presentar la seua última novel·la inspirada en els paisatges del Racó d’Ademús; així com l’articulista Juan José Millàs, que estarà en la jornada inaugural de la fira seran altres dels escriptors de referència que estaran a València.

Aposta per altres llengües pròpies

Des d’enguany, cada edició la Fira del Llibre dedicarà una jornada a la promoció d’altres llengües cooficials de l’Estat amb la finalitat de “donar visibilitat a la literatura que s’escriu en altres llengües cooficials per a mostrar el gran aparador de la cultura hispànica en un sentit ampli”, assenyalen els organitzadors. Aquestes literatures estaran representades a València per autors i editors i enguany la jornada del 30 d’abril es dedicarà a la llengua i literatures basques.

Segona fira del país

Pel que fa a les vendes, s’estima que la 58 edició de la fira tindrà un impacte de vendes d’un milió d’euros. Fonts de l’organització han detallat que hi haurà 117 casetes, on tindran el seu espai 77 expositors.

Al marge de l’impacte econòmic en l’àmbit editorial, l’empremta en l’activitat cultural de la ciutat que preveu deixar la Fira del Llibre de València també serà significativa. De fet, està previst que vora 8.000 escolars participen en les activitats infantils i milers de persones en els tallers o els concerts inclosos en la programació. Sols pel que fa a les activitats d’animació lectora, hi haurà més de 150, com detallen des de l’organització.

La Fira de Nova York, convidada

Entre les novetats que s’introdueixen enguany, una ciutat del món convidada, la qual es donarà a conéixer a través de la seua fira del llibre. El 2023, aquesta invitació ha sigut per a la Fira Internacional del Llibre de la ciutat de Nova York (FILNYC), organitzada per l’Institut d’Estudis Mexicans de Nova York i té com a objectiu promoure la llengua espanyola als Estats Units així com el contacte directe entre lectors, escriptors i editorials. Yuri Herrera, Mayte López i Roberto Wong són els autors seleccionats pel comité de la Fira de Nova York per a assistir a la Fira del Llibre de València. Els tres són publicats per editorials espanyoles.

També et pot interessar

stats