Josep Piera guanya el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

El poeta i escriptor valencià fa una crida a viure la cultura i la llengua

Piera, en arxiu
Piera, en arxiu / Kike Rincón / Europa Press

L'escriptor valencià Josep Piera ha rebut aquest dimecres el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, segons ha anunciat el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, en roda de premsa a Barcelona.

En la trobada, Piera ha recordat que va començar a escriure de xiquet al seu poble natal, Beniopa, amb poemes en castellà i cançons en francés perquè "no podia imaginar que la llengua de casa, de la família, del poble i dels carrers, que segons la gent no tenia gramàtica, es podia escriure o cantar". I ha fet una crida a viure, a imaginar i a continuar creant contingut en català: "Si mirem la història de la nostra llengua i literatura, és una llengua que fa segles que està perseguida: no des del franquisme, sinó des del segle XVI. Però està viva, i a mi el que m'interessa és la vida, continuar creant obra i donant-li importància".

"Fem la cultura, fem la llengua. Visquem-la dient 'T'estime' o 'Et vull'. El més important de la llengua és que estiga viva, ni tan sols és important la política, perquè hi ha països que han aconseguit la independència i han perdut la seua cultura i la seua llengua", ha afegit Piera, que ha considerat que la preservació de totes dues depén dels joves.

"Hem sigut vençuts cada vegada que hem intentat ser, però no ens han enderrocat. Soc fill d'una història de perdedors, però estem vius i, per tant, continuarem", ha prosseguit, i ha assegurat textualment que una llengua romànica no és fàcil de liquidar.

Encara que s'ha reivindicat com un desobedient persistent que no s'ha sotmés ni al seu propi pare ni a Déu, sí que ha assegurat que, quan es compromet amb alguna cosa, ho fa per a tota la vida: "No deixe les coses: les coses em deixen a mi. Si jo deixe la vida, no és perquè la vull deixar, sinó perquè ella em deixarà".

Piera (1947) també ha enaltit els vincles que segons ell uneixen Catalunya amb la Comunitat Valenciana, "que comparteixen una tradició, una llengua", i ha cridat a protegir la llengua catalana des de la unitat, davant de les amenaces que considera que portarà el futur.

Guardó dotat amb 20.000 euros

D'acord amb les bases, el guardó, dotat amb 20.000 euros, s'atorga a una persona que amb la seua obra literària o científica en llengua catalana i per la importància i exemplaritat de la seua tasca intel·lectual ha contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels territoris de parla catalana.

També et pot interessar

stats