Deu poblacions valencianes que tiren la casa per la finestra amb les festes d'agost

Elx, Xàtiva, Bétera, Benifaió, la Nucia o les Coves de Vinromà són alguns dels municipis que celebren la Mare de Déu d'Agost

Festa de les Alfàbegues de Bétera
Festa de les Alfàbegues de Bétera / 'À Punt NTC'

L’estiu és sinònim de festa, i a la Comunitat Valenciana ho sabem prou bé. Aquest cap de setmana, previ a la festivitat de l’Assumpció de la Mare de Déu del 15 d'agost, són molts els municipis que comencen a celebrar les festes i tradicions. A continuació, destaquem algunes de les festes més reconegudes de les nostres comarques.

El Misteri d’Elx

La capital del Baix Vinalopó viu aquests dies les festes més importants, el Misteri d'Elx, que enguany compten amb el pregoner i cantor més jove de la història i podran seguir-se en directe per À Punt. Els assajos d'aquest drama sacrolíric, declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco el 2001, han començat aquest divendres i s'hi pot assistir pagant entrada. L'accés serà lliure els dies grans, que són, com cada any, els dies 14 i 15 d'agost, en què es representa la Vespra i la Festa. Diumenge a la nit tindrà lloc la tradicional Nit de l'Albà, què comptarà amb més de 70.000 coets i 312 palmeres, que es dispararan des de diferents punts de la ciutat.

La Fira d'Agost de Xàtiva

La capital de la Costera compta amb la fira més antiga de la Comunitat Valenciana, que se celebra per privilegi de Jaume I des de l’any 1250. Enguany, la cantant Ainoha Arteta és l'encarregada d'inaugurar-la, el dilluns 14 d'agost. Durant cinc dies, fins al dia 20, els carrers s'ompliran amb aquest aparador de tradició i modernitat, que inclou la fira amb parades comercials, la fira d'atraccions i un extens programa amb més d'un centenar d'actes culturals.

Les Alfàbegues de Bétera

Les Festes d'Agost de Bétera (Camp de Túria) se celebren del 12 al 22 d'agost i enguany es preveu que les alfàbegues que es plantaren al mes de març superen els dos metres d'alçària. Fa unes setmanes les obreres van accedir a l'hort de les alfàbegues per a retirar les flors d'aquesta planta, un ritual que marca el compte enrere per a la festa. Amb elles van estar els majorals, els encarregats d'organitzar els actes festius. L'acte té com a objectiu que les alfàbegues no cresquen en ample sinó en alt, per a aconseguir així una gran altura, tradició per la qual el poble de Bétera fa anys que lluita perquè es reconega com a bé d'interés turístic nacional.

Festes d'Agost de les Alcubles

La peculiaritat d'aquestes festes, que tenen lloc entre el 13 i el 22 d'agost, és que són organitzades pels joves del poble, concretament per aquells que compleixen 21 anys. Entre el programa completíssim d'activitats que organitzen destaquen el pregó, mascletades, competicions esportives, correfocs, un festival de bandes de música del poble, una processó en honor de Sant Agustí i una altra en honor de la patrona, la Verge de la Salut.

Festes d'Agost de la Nucia

Les festes majors de la Nucia (Marina Baixa) se celebren del 14 al 18 d'agost en honor a la Mare de Déu de l’Assumpció i Sant Roc. Encara que no són les festes patronals, sí que són les que més festers congreguen al municipi, i enguany es preveu que hi haurà un total de 42 penyes i 1.200 festers. A més, són festes obertes que permeten que curiosos i turistes participen en despertades, cercaviles, ofrena de flors, concerts, cavalcada de disfresses i mascletades. Aquesta edició és la primera que es realitza sota el distintiu de festes d’interés turístic local de la Comunitat Valenciana.

Festes d'Agost de Cofrents

De l'11 al 15 d'agost se celebren les Festes Majors de Cofrents en honor a l'Assumpció de la Mare de Déu. Els carrers del municipi s'engalanen per a assistir actes com la baixada de la Mare de Déu de la Soledat, en processó des de l'ermita de la Soledat fins a l'església de Sant Josep Obrer, o la desfilada i concurs de carrosses. Revetles, concerts, espectacles, activitats esportives o mercat medieval són algunes de les activitats que completen el programa.

Festes en honor a l'Assumpció de la Mare de Déu d'Aiora

El municipi d'Aiora ja viu les festes patronals, que des del 6 d'agost i fins al dia 15 d'agost han desplegat activitats com el tradicional tancament del torico, o el concert gratuït del mític grup Los Secretos. Entre els nombrosos actes programats, trobem concursos gastronòmics, visites guiades, concerts, festejos taurins o un concurs de carrosses, a més d'activitats especials per als més xicotets i un castell de focs artificials que clausurarà les festes.

Festes Majors de Foios

Foios (Horta Nord) calfa motors per a donar el tret d'eixida a les festes majors del 2023, que se celebren entre l'11 i el 18 d'agost. La programació arranca amb la baixada del Crist, l'11 d'agost, i continua l'endemà amb la nit del Pregó. Altres actes destacats són la processó en honor a la Immaculada Concepció, el dia 14 d'agost, i la solemne processó en honor a Sant Roc el dia 15 d'agost. Durant els set dies de festa, també hi haurà ocasió de gaudir de diverses actuacions de música en directe, mostres de tabal i dolçaina, pilota valenciana, un concurs de disfresses o espectacles de focs artificials.

Festes de Benifaió

Els veïns de Benifaió (Ribera Alta) viuen des del 8 d’agost i fins al 22 d’agost les festes, uns dies vibrants i plens d’alegria en els que reivindiquen les arrels i tradicions, com són els jocs sobre cucanyes o la Festa del Pato a la Font de la Carrasca. La festivitat arriba al clímax amb una sèrie d’actes religiosos, que inclouen una processó per cada festivitat i dia des del 15 d’agost.

Festes d'Agost de les Coves de Vinromà

Del 14 al 23 d’agost, el municipi de les Coves de Vinromà (Plana Alta) celebra les festes patronals. Enguany, la programació inclou més de 70 actes, entre els quals destaquen orquestres, obres de teatre, esdeveniments taurins, desfilada de carrosses, campionats de birles i guinyot, torneigs esportius i processons religioses.

També et pot interessar

stats