La Festa de la Mare de Déu del Castell de Cullera, declarada BIC immaterial
Jordi Mayor assegura que la distinció és un reconeixement del profund significat cultural, històric i social “que s'ha transmés de generació en generació”
El ple del Consell ha aprovat aquest dimarts el decret pel qual es declara bé d'interés cultural (BIC), amb la categoria de bé immaterial, la Festa de la Mare de Déu del Castell de Cullera (Ribera Baixa), que se celebra durant aquesta setmana a la localitat. "Aquesta distinció és un reconeixement del profund significat cultural, històric i social que s'ha transmés de generació en generació, compartint l’herència cultural amb les generacions esdevenidores i de com la societat cullerana continua esforçant-se any rere any perquè les festes siguen cada vegada millors", ha manifestat l'alcalde, Jordi Mayor.
Com a regidora de Festes, Susi Melià ha agraït i ha donat l'enhorabona a totes les persones, comissions i associacions que han fet possible que aquestes festes majors aconseguisquen "el màxim reconeixement cultural possible". "Les danses populars, la nostra Baixada, el Certamen Nacional de Bandes de Música, el Rosari de l'Aurora del Raval, la processó de Sant Vicent, el trasllat de la Verge Maria del Castell fins al barri Bega-Port, la Gran Cavalcada de Disfresses i el Rosari de l'Aurora de Sant Antoni són elements patrimonials que formen part de la identitat individual i col·lectiva que estan interconnectats amb els àmbits de la vida diària comuna del nostre poble", destaca en un comunicat.
Cullera va iniciar el novembre del 2021 els tràmits per a declarar les festes com BIC amb l'aprovació unànime del ple municipal. El passat octubre es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) que el Consell havia incoat l'expedient per a fer realitat aquesta declaració, que va ser presentat al gener en la fira internacional de turisme Fitur com un esdeveniment amb experiències úniques, autèntiques i vibrants.
En concret, s'atorga la màxima protecció patrimonial a aquesta manifestació cultural i de devoció a la patrona de la localitat, popularment coneguda com la Moreneta, que presenta un ampli ventall de manifestacions; no només religioses, sinó també artístiques o gastronòmiques que la converteixen en una mostra rellevant del ric patrimoni immaterial del territori valencià.
Aquestes festes comencen el dissabte després de Pasqua i se celebren durant nou dies fins al diumenge de la setmana següent. El primer dia té lloc la tradicional Baixada, en la qual la imatge és baixada des de l'ermita del castell en processó nocturna pel camí del Calvari fins a l'església dels Sants Joans. Quan la imatge arriba al mercat, el poble de Cullera la rep amb un castell de focs artificials. En els dies següents se succeeixen processons, concerts i actuacions musicals.