La família de Berlanga assegura que hi ha predisposició perquè el llegat del cineasta acabe a València

Encara que el Ministeri de Cultura adquireix les 74 caixes de material, el fill destaca que estarà a l'abast de la ciutadania, perquè s'ha digitalitzat

Fotografies familiars, guions i cartes són alguns dels elements que conté el llegat de García Berlanga

Correspondència, guions, contractes, dibuixos escolars... És part del material que contenen les 74 caixes del llegat del cineasta valencià Luis García Berlanga que ha adquirit el Ministeri de Cultura. Per ara els fons es queden a Madrid, a la Filmoteca Espanyola, però no es descarta que tot aquest material puga quedar-se a València en un futur.

Un dels fills del director, José Luis García Berlanga, en declaracions a À Punt, manifesta que hi ha bona predisposició de totes les administracions implicades perquè el material professional i personal d’un dels cineastes espanyols més universals acabe a la seua terra natal.

Després d’anys de negociacions, com ha admés el fill, finalment la família del director cinematogràfic ha tancat un acord amb el Ministeri de Cultura, que passa a ser, per 357.000 euros, el propietari del llegat del cineasta.

No obstant això, els documents i els elements que van pertànyer a García Berlanga estaran a l’abast de la ciutadania i dels investigadors, perquè la venda del llegat també ha permés digitalitzar-lo, com ha remarcat el fill.

Entre els materials lliurats, hi ha des de fotografies fins als contractes de les obres cinematogràfiques, els dibuixos de la seua infància, els documents que testimonien la vinculació a la División Azul i, fins i tot, el seu historial mèdic.

València, destinació preferida per la família

José Luis García Berlanga creu que tot aquest material pot acabar a València. "La família estaríem molt contents que estiguera allí i em consta que tant la Generalitat com l’Ajuntament voldrien que fora així", afirmava el fill del cineasta en al·lusió a la predisposició de les administracions valencianes perquè estiguera en una casa museu dedicada a son pare i que fora, al mateix temps, un centre d’estudis berlanguians.

"Hi ha voluntat per part de tots que el llegat acabe a València", sentenciava en declaracions a À Punt. Entre tot aquest material, José Luis ha destacat que hi ha "bosses i bosses de correspondència", que la família ni tan sols ha obert, molta de la qual la va rebre de personalitats de l’àmbit cinematogràfic.

L’evolució de les seues pel·lícules és una altra de les línies d’anàlisi que pot obrir la compra d’aquest llegat. Com ha assegurat García-Berlanga fill, hi ha desenes d’arxivadors que contenen des de "les primeres sinopsis, fins a la documentació dels càstings de pel·lícules com Plácido, El Verdugo o Bienvenido Mr. Marshall.

En les 74 caixes del llegat també hi ha vora cinquanta guions incomplets, que no es van dur a terme mai i inclús algun d'inicial que va ser censurat, com el de Plácido

També et pot interessar

stats