El Ministeri de Cultura adquireix l'Arxiu Berlanga per 357.000 euros

L'arxiu està compost de 74 caixes de documents, com fotografies, guions, premis i dibuixos, entre altres

El llegat del cineasta conté fotografies, guions, correspondència, premis, dibuixos, cartells i objectes personals, entre altres
El llegat del cineasta conté fotografies, guions, correspondència, premis, dibuixos, cartells i objectes personals, entre altres / Europa Press

El Ministeri de Cultura i Esport ha culminat l'adquisició de l'arxiu del director valencià Luis García Berlanga per un import de 357.000 euros, i passen a formar part de les col·leccions públiques estatals 74 caixes de documents de diversa tipologia reunits pel cineasta al llarg de la vida.

El material, tal com informa el departament, ja està custodiat a les instal·lacions de la Filmoteca Espanyola, entitat que depén de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA) que es farà càrrec de la conservació i difusió.

L'Arxiu Berlanga és un dels més "complets i complexos" dels que ha rebut la Filmoteca Espanyola, des d'on es considera que la conservació i futura consulta podrà llançar molta llum sobre la vida cultural d'Espanya durant el segle XX i sobre una de les seues figures artístiques i culturals més rellevants.

En aquest sentit, Cultura subratlla que l'arxiu documenta perfectament a través dels escrits l'enfrontament i els xocs constants que va patir Berlanga amb la censura franquista, i permetrà conéixer de primera mà les conseqüències en una de les obres artístiques espanyoles més rellevants del segle passat. També hi ha una àmplia mostra d'esborranys de discursos i escrits, conferències en intervencions en congressos, trobades acadèmiques i un altre tipus de fòrums al llarg de diverses dècades.

El llegat s'ha organitzat en diverses categories: documentació personal i familiar, obra de creació, documentació laboral, correspondència, premis, records i objectes personals, documentació gràfica, revistes i retalls de premsa, i obra de creació aliena.

Àlbums familiars, quaderns escolars i abonaments del València CF

Entre la documentació personal i familiar s'inclouen àlbums de fotografies familiars, quaderns amb qualificacions escolars d'infància, documentació del pas per la División Azul i records personals, així com abonaments del València Club de Futbol i col·leccions de targetes nadalenques que va rebre d'altres figures del cinema.

Així mateix, també hi ha guions originals, mecanografiats o manuscrits, amb anotacions i idees del mateix Berlanga, que estan entre les obres de creació. Entre altres figuren diverses versions d'algunes de les pel·lícules més icòniques, com Esa pareja feliz, Bienvenido, Mister Marshall o Plácido, així com una gran quantitat de guions de projectes inconclusos.

A més de documentació professional, l'arxiu guarda correspondència amb algunes figures clau del cinema espanyol, com Rafael Azcona, Juan Antonio Bardem, Basilio Martín Patino, Luis Ciges o José Luis López Vázquez. A això s'afigen al voltant de cent premis i guardons, així com records i objectes personals, com la documentació de la cerimònia dels Premis Oscar del 1962, en què Plácido va estar nominada a millor pel·lícula de parla no anglesa.

També et pot interessar

stats