Luis García Berlanga ja té una estrela pòstuma a Hollywood

En 1962 va competir per l'Oscar a millor pel·lícula de parla no anglesa amb el llargmetratge 'Plácido', però es va quedar a les portes

Berlanga
El valencià Luis García Berlanga

El valencià Luis García Berlanga ha sigut reconegut aquest cap de setmana amb una estrela pòstuma que llueix en el Passeig de la Fama de Hollywood per a rememorar l'aventura per la meca del cinema coincidint que es compleixen cent anys del naixement del director. Es tracta d'una iniciativa no oficial i a títol commemoratiu, batejada com "Berlanga a Hollywood", que ha sigut impulsada pel centre cultural valencià de Los Angeles, València Cultural Point, i el Laboratori Cultural Ultramarí.

Com a part del reconeixement s'han promogut també altres activitats per a valorar la rellevància del pas del centenari cineasta per Los Angeles. Entre d'altres, el lliurament d'una estatueta onírica, que ha rebut l'actor Manu Badenes interpretant el mateix Berlanga des de l'entrada del mític Teatre Xinés de Hollywood.

El director valencià va viatjar el 5 d'abril de 1962 a Los Angeles per a assistir a la 34 edició dels Oscar. Aleshores es postulava amb la cinta Plácido al premi en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa, guardó que finalment no va aconseguir.

Ara, en el marc del centenari del naixement, s'han celebrat dues jornades gratuïtes que serveixen de tancament per a un programa honorífic anual que també ha comptat amb el patrocini de l'Ajuntament de València i la Generalitat.

Aquesta commemoració de l'aventura berlanguiana també ha comportat una exposició a Los Angeles de fotografies sobre el cineasta cedides per l'Acadèmia de Hollywood. La nominació, la recepció que va tindre als Estats Units o l'estada del director a l'Hotel Beverly Hills són alguns dels moments capturats que poden recordar-se a través de les instantànies de 1962. Aleshores, Berlanga va coincidir amb històrics cineastes consagrats a Hollywood com ara King Vidor, William Wyler, Billy Wilder, Frank Capra o Fred Zinneman.

"Berlanga a Hollywood" ha culminat aquest diumenge un col·loqui-presentació del llibre Plácido viaje a Hollywood. Luis García Berlanga en clave americana, escrit per Luis Alberto Cabezón. Com a colofó, s'ha projectat la pel·lícula Plácido i els assistents han gaudit als Estats Units d'una tradicional paella cuinada per una xef valenciana.

També et pot interessar

stats