À Punt estrena dilluns el documental ‘Berlanga!’

Serà en acabar el programa Zoom i com a colofó de l’any dedicat al director de cine valencià

Dilluns a partir de les 23 hores s'estrena Berlanga!
Dilluns a partir de les 23 hores s'estrena Berlanga! / Departament de Comunicació
10 de juny 2022 - 09:34

El dilluns 13 de juny la televisió d’À Punt estrena el documental Berlanga!. En acabar el programa Zoom, a partir de les 23 hores, serà el remat final a l’any commemoratiu dels 100 anys del naixement del director valencià que es compleixen aquest diumenge.

El documental Berlanga!, de quasi dues hores de duració, està realitzat per La Nit Produccions i dirigit per Rafael Maluenda el 2021. Ací, l’amic íntim i director que va col·laborar en les seus tres últimes pel·lícules repassa la trajectòria professional i personal de Luís Garcia Berlanga a través dels testimonis, imatges d’arxiu, fotografies i postproducció.

Diumenge el director valencià faria 100 anys
Diumenge el director valencià faria 100 anys

En un despatx novaiorqués, en plena Cinquena Avinguda, assistim a una reunió del jove equip de The Criterion Collection –la distribuïdora cinematogràfica més prestigiosa del món– en què s’està valorant la decisió de llançar l’obra de Luis García Berlanga a escala internacional, com fan amb les de Hitchcock, Wilder, Varda, Scorsese o Paul Thomas Anderson.

Valoren per què interpel·la, commou i diverteix un públic molt divers, molt diferent del que va veure les seues pel·lícules en l’Espanya dels cinquanta i seixanta. Des de diverses imatges d’arxiu, Berlanga pareix reaccionar entre sorprés i escèptic als afalacs que li dediquen. L’obra de Berlanga els porta a parlar d’Alexander Payne, el dos vegades oscaritzat director d’Entre copes, Els descendents i Nebraska, que és un apassionat admirador de Berlanga.

Distints col·laboradors de Berlanga ens conten com són els seus començaments cinematogràfics, en què vol fer un cine realista, enfront de l’encartonat estil de gestes imperials i el folklòric que predominaven en el franquisme. Entre altres intervencions destaquen les de Fernando Trueba, Gracia Querejeta, Enrique Urbizu, Santiago Segura, Jaime Chávarri i Miguel Albaladejo.

Cineastes, familiars, Alexander Payne... van tancant les seues conclusions sobre la personalitat inconfusible i contradictòria de l’etern mestre de l’humor, confirmada còmicament des del seu cine per un comentari del seu Pepe Isbert: “¡Ahí le ha dao!”.

També et pot interessar

stats