Elx apel·la a "una política cultural descentralitzada" per a reclamar la cessió definitiva de la Dama

L'alcalde demana al govern, amb la Declaració Institucional de l'Alcúdia, "la concreció immediata del trasllat a partir del 2022" coincidint amb el 125é aniversari de la troballa del bust íber

L'alcalde d'Elx, Carlos González, amb la Dama Vivent, Neus Almarcha
L'alcalde d'Elx, Carlos González, amb la Dama Vivent, Neus Almarcha / Ajuntament d'Elx

L'Ajuntament d'Elx ha reclamat aquest dijous al Ministeri de Cultura, mitjançant la Declaració Institucional de l'Alcúdia, "la cessió definitiva de la Dama d'Elx com correspondria en el marc d'una política cultural descentralitzada i com mereix el nostre municipi per ser el lloc d'aparició del bust".

Per això, els grups polítics municipals sol·liciten al Ministeri i al Museu Arqueològic Nacional "la concreció immediata del trasllat de la Dama a la ciutat a partir del 2022, coincidint amb el 125 aniversari de la troballa".

L'alcalde, Carlos González, ha presidit l'acte celebrat en el saló de plens acompanyat de la resta de la corporació, la presidenta de la Reial Orde, Mari Carmen Pérez Cascales, membres d'aquesta entitat, que han subscrit un acord que ha sigut llegit per la Dama Vivent, Neus Almarcha.

González ha subratllat que l'anhel dels il·licitans és que la seua Dama torne, "i hui posem de manifest la voluntat política unànime de la corporació municipal de reclamar al Ministeri de Cultura, al Govern d'Espanya, la cessió definitiva a la nostra ciutat per a la permanència del bust a Elx".

Després de l'acte, la comitiva s'ha traslladat a la plaça de Baix, on s'ha instal·lat un envelat commemoratiu amb informació sobre el jaciment i on la ciutadania ha pogut recollir gratuïtament el conte infantil en valencià La Dama, un tresor. El cor Gramaseca de la Casa d'Andalusia ha cantat al so de la guitarra la cançó "Dama d'Elx", composta també per a l'aniversari.

Aquesta vesprada a les 19:30 hores començarà a l'Alcúdia la visita institucional al lloc del descobriment, on es depositarà el tradicional ram de flors. L'acte finalitzarà amb pirotècnia i l'actuació de la Coral Il·licitana.

A les 22.30 h es projectarà un espectacle audiovisual en la façana del Palau d'Altamira, seu del MAHE i que va acollir el 2006 el bust de la Dama d'Elx.

La commemoració de l'efemèride continua amb exposicions i tallers didàctics més enllà d'agost, perquè al setembre es preveu la inauguració d'una exposició sobre la cultura ibera al MAHE i al novembre la mostra "La Dama viatgera".

El 27 i 28 d'octubre, tindrà lloc el seminari a l'Aula Magna del centre associat de la UNED d'Elx que reunirà els principals erudits sobre el món iber.

També et pot interessar

stats