El drama japonés 'Fly On' guanya el Premi Lluna de València de Cinema Jove

La pel·lícula Valenciana, coproduïda per À Punt, ha rebut el Premi del Públic

Fotograma de 'Fly On', de Takuya Kato
Fotograma de 'Fly On', de Takuya Kato / Cinema Jove

Després de deu dies complets de seté art, el festival Cinema Jove s'ha acomiadat este dissabte de la 39a edició al Teatre Principal de València desvelant el nom de les produccions guanyadores. La gran triomfadora de la nit ha sigut la cinta Fly On, del director japonés Takuya Kato, que ha aconseguit el premi Lluna de València de la secció oficial de llargmetratges.

Este drama intimista està protagonitzat per Watako, una dona que acaba de perdre l'amant en un accident de trànsit i decideix enterrar el trauma de la tragèdia per a continuar la seua vida al costat del marit. "És una història contada de manera senzilla, però molt centrada i condensada. Una història que transcendeix", ha argumentat el jurat de llargmetratges, compost enguany per les directores Zora Rux i Norika Sefa i l'actriu Gloria March.

L'altra producció destacada ha sigut la pel·lícula italiana El paraíso, que ha obtingut tres mencions especials: a Enrico Maria Artale per la direcció, a l'actor Edoardo Pesce per la interpretació i a Emanuele de Raymondi per la banda sonora.

Els directors australians Jack Clark i Jim Weir han sigut reconeguts amb el Premi al Millor Guió per Birdeater. El Premi a la Millor Fotografia ha sigut per a Katharina Schelling per Of Living Without Illusion i Jovana Filipovic ha sigut guardonada a la millor edició per la pel·lícula 78 Days. A més, esta producció sèrbia ha sigut reconeguda com a millor llargmetratge pel jurat jove.

Finalment, el Premi del Públic al millor llargmetratge ha recaigut enguany en Valenciana, del cineasta Jordi Núñez. És una adaptació cinematogràfica de l'obra de teatre homònima, creada per Jordi Casanovas, que relata la vida de tres dones periodistes a la València dels anys noranta i que s'estrenarà a la tardor.

El curmetratge 8 (Huit) impressiona el jurat

En la secció oficial de curtmetratges, el Premi Lluna de València ha sigut per a 8 (Huit), història dirigida per Anaïs-Tohé Commaret i ambientada en la tristesa d'una zona suburbana parisenca on els joves somien amb diners i èxit.

“Vam quedar meravellats per este curtmetratge que oscil·la entre la ficció, el documental i l'experiment. La seua atmosfera onírica i surrealista ens va hipnotitzar per complet”, ha explicat el jurat, compost per Christian Avilés, Laura Rantanen i Linn Löffler, que han ressaltat també l'originalitat del llenguatge cinematogràfic i el disseny sonor de l'obra.

L’acord del jurat, a més, inclou una menció especial per a A Kind of Testament, de Stephen Vuillemin, i Lemon Tree, de Rachel Walden.

El Premi del Públic ha recaigut en A Peculiar Night, d'Enzo Martínez, i el jurat jove s'ha decantat per Provocadora, d'Èlia Llorente Estopañan.

Reconeixement per als nous llenguatges cinematogràfics

Antier noche, peça de docuficció etnogràfica amb la qual el madrileny Alberto Martín Menacho va debutar en el llargmetratge el 2023, ha obtingut el Premi Lluna de València de la secció oficial Òrbites, dedicada als nous llenguatges cinematogràfics. Pau Berga, Sonia Martínez i Javier Moral, components del jurat, han elegit esta pel·lícula “per la seua aproximació original, ètica i estètica a l'univers rural”.

El thriller documental My Sextortion Diary, de la realitzadora catalana Patricia Franquesa, ha rebut una menció especial del jurat, i ha sigut també triat pel jurat jove com la millor proposta de la secció.

La televisió també és cinema

La producció noruega Dates in Real Life, de Jakob Rorvik, ha obtingut el Premi Lluna de València de la secció oficial de sèries, coincidint amb l’acord del jurat jove. El jurat, integrat per Celia Peláez, María José Revalderia i Raimon Masllorens, ha destacat l'originalitat d'esta proposta audiovisual, la trama de la qual gira entorn de les relacions amoroses en els entorns virtuals. “És un tema molt actual que ens porta a reflexionar, d'una forma molt realista, sobre les relacions humanes i com la tecnologia està afectant els joves".

La sèrie neozelandesa After the Party ha sigut una altra de les grans triomfadores d'esta edició amb tres mencions especials: a Peter Salmon per la direcció, a l'actriu Robyn Malcolm pel seu paper protagonista i a Dianne Taylor, Sam Shore, Martha Hardy-Ward i Emily Perkins pel guió.

The Meteorites, de Nadia Louis-Desmarchais, ha rebut una menció especial pels valors que desprén sobre la família i les relacions fraternals i, d'altra banda, el Premi del Públic ha recaigut en la sèrie argentina El sabor del silencio, de Pedro Levati.

Premis als cineastes emergents

En la secció Curt Creixent, s'ha concedit el Premi al Millor Projecte de Curtmetratge a Hija, de María Ferradás, i el Premi al Millor Curtmetratge en Fase de Finalització a La verge tacada de vi, de Mar Castel.

El lliurament de premis de la Trobada Audiovisual de Joves va tindre lloc el divendres al Teatre Principal de València. El primer premi de categoria infantil A ha sigut per a Tenis viejos, del centre públic Guajara de Fasnia, Tenerife; el primer premi en categoria juvenil B ha recaigut en Jánovas, de l'IES Pedro Luna, de Saragossa, i el primer premi categoria Amateur C ha sigut per a Voyager de Pablo Pagán.

El premi al millor cartell de les pel·lícules programades, concedit per un jurat compost per Celia Cuenca, Laura Pérez i Xavi Calvo, l'ha rebut l'estudi de direcció d'art i disseny gràfic Realmente Bravo pel seu disseny per al curtmetratge Capitanes, de Kevin Castellano i Edu Hirschfeld.

En darrer lloc, el guió de Premier Feu, de Blanca Camell, ha obtingut el premi Projecte Curtmetratge Movistar Plus+.

També et pot interessar

stats