Alonso Ruizpalacios, "el gran cronista del Mèxic contemporani", premi Lluna de València de Cinema Jove

El festival estrenarà quatre pel·lícules i homenatjarà l'actor valencià Juli Mira el 22 de juny en la Filmoteca

Alejandro Ruiz Palacios
Alonso Ruizpalacios / Anylú Hinjosa Peña

La 39a edició del Festival Internacional de Cinema de València Cinema Jove atorgarà el premi Lluna de València al director mexicà Alonso Ruizpalacios, el "gran cronista de les vicissituds del Mèxic contemporani" per la seua "frescor, intel·ligència i humanisme". El cineasta visitarà València per a rebre el premi i presentar una retrospectiva de la seua filmografia.

Durant la cita cultural, programada del 20 al 29 de juny, es projectaran els seus tres primers llargmetratges, Güeros, Museo i Una película de policías.

Així ho ha donat a conéixer este dijous el director del festival, Carlos Madrid, en companyia de la secretària autonòmica de Cultura, Paula Añó, que ha celebrat la "bona salut" del certamen, que s'ha convertit en "un clàssic".

El director del festival ha definit a Ruizpalacios com el "gran cronista de les vicissituds del Mèxic contemporani" que "transita per l'absurd de la seua quotidianitat sense perdre la sorna ni el desenfade", i les pel·lícules del qual destaquen per "la seua frescor, intel·ligència i humanisme".

Quatre estrenes a València

Carlos Madrid també ha anunciat les estrenes programades per a esta nova edició del festival que comptaran amb la presència dels seus directors, que mantindran trobades amb el públic després de les projeccions.

El primer d'ells serà L'àvia i el foraster, una comèdia dramàtica de Sergi Miralles en el repartiment de la qual destaca la presència de Carles Francino, Víctor Ros, l'actor d'origen indi Kandarp Mehta i la veterana actriu alcoiana Neus Agulló.

La pel·lícula, que acaba de guanyar la Tessel·la d'Or en el Festival d'Alacant, es projectarà en el Teatre Principal de València el 21 de juny. La història es narra des de la perspectiva d'un jove que va emigrar a Manchester i ara torna al seu poble per a assistir a l'enterrament de la seua àvia.

El 27 de juny, s'estrenarà a València la producció valenciana Tú no eres yo, que suposa el debut en el llargmetratge de Marisa Crespo i Moisés Romera, nominats enguany al Goya pel seu curtmetratge 9 pasos. Després d'una llarga absència, Aitana torna a casa per Nadal i descobreix que els seus pares l'han substituïda per una desconeguda de la seua mateixa edat.

El festival també estrenarà el 28 de juny, abans de la seua arribada a sales comercials, dos adaptacions cinematogràfiques d'obres literàries. D'una banda, Llobàs, del jove realitzador Pau Calpe, és una recreació contemporània del mite de l'home llop basada en la novel·la homònima de l'autor murcià Ginés Sánchez.

El Teatre Principal de València acollirà també el 28 de juny la presentació d'Escanyapobres, segon llargmetratge de Ibai Abad coescrit al costat d'Elisenda Gorgues a partir de la novel·la homònima publicada per Narcís Oller el 1884.

Homenatge a Juli Mira

D'altra banda, Cinema Jove se suma enguany a l'homenatge a l'actor alcoià Juli Mira, que va faltar el mes de gener passat, que tindrà lloc el 22 de juny en la Filmoteca dins del context del festival.

També et pot interessar

stats