"Dones mediterrànies per la salut" valora la seua tasca per millorar la salut i la qualitat de vida

L’Incliva i el CSIC organitzen aquesta exposició amb motiu de la Nit Mediterrània de les Investigadores

Investigadores de l'UCV
Investigadores de la Universitat Catòlica de València (UCV), en una imatge d'arxiu / Universitat Catòlica de València

Aquest dimarts s’inaugura l’exposició "Dones mediterrànies per la salut", que vol homenatjar les dones del Mediterrani que han contribuït a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones des d'àmbits com la investigació, l'atenció sanitària, l'ensenyament o el voluntariat.

L'Institut d'Investigació Sanitària (Incliva) i la Delegació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana conviden a visitar aquesta iniciativa, emmarcada en el projecte europeu de la Nit Mediterrània de les Investigadores.

La mostra, dissenyada per l’Incliva i d'entrada lliure, estarà oberta fins al 5 de maig a la sala d'exposicions de la Casa de la Ciència del CSIC a València, situada al número 1 del carrer de la Batlia de la ciutat, al costat de la plaça de la Mare de Déu. L'exhibició es podrà recórrer de dilluns a divendres de 10:00 a 16:00 hores.

Aquesta proposta mostra rostres poc coneguts fora dels seus països d'origen, de dones del segle XX i XXI que mereixen ser visibilitzades per la seua extraordinària labor, per haver fet aportacions significatives i per haver trencat motles en els camps professionals respectius, segons ha informat l'Incliva en un comunicat.

L’exposició s’inaugura aquest dimarts a les 12:30 hores, amb la presència de personalitats de l’àmbit de la ciència, com ara Andrés Cervantes i Vicente de Juan, director científic i director gerent de l'Incliva, respectivament; Juan Fuster, delegat del CSIC a la Comunitat Valenciana, i Luis Antonio Castillo, director econòmic de la Fundació de la Comunitat Valenciana Centre d'Investigació Príncep Felip (CIPF).

Després de la benvinguda de Fuster, s'iniciarà un col·loqui, dirigit a investigadors predoctorals i emergents, en el qual Andrés Cervantes presentarà Ángela Nieto, una de les dones retratades en l'exposició i investigadora principal en l'Institut de Neurociències d'Alacant (centre mixt del CSIC i de la Universitat Miguel Hernández d'Elx), on dirigeix el Grup de Moviments Cel·lulars en Fisiologia i Patologia.

Es parlarà sobre la seua trajectòria professional i la visibilitat de les dones en la ciència en un debat que es retransmetrà en streaming i podrà seguir-se a través d’aquest enllaç.

L'Incliva torna a participar en la Nit Mediterrània de les Investigadores amb el disseny d'aquesta exposició i organitzant diversos actes que ressalten la figura de dones científiques de les regions del Mediterrani que formen part del projecte.

La Nit Mediterrània de les Investigadores

La Nit Mediterrània de les Investigadores, que va arrancar el 2020 i enguany fa la quarta edició, pretén generar unitat mediterrània entorn de la ciència, reconeixent problemes comuns, destacant el valor i el suport de la investigació i la tecnologia cap a les principals preocupacions comunes i posant de relleu la figura de la dona investigadora, especialment en àrees com són mar i contaminació; clima i energies netes; dieta i alimentació, i vida i salut, ha explicat l'institut.

Aquesta iniciativa reuneix en consorci deu institucions: l'Institut d'Investigació Sanitària Incliva, la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Delegació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, el Museu Didàctic i Interactiu de Ciències (Mudic), El Caleidoscopio, SciCo Cyprus, la Universitat de Messina, la Universitat Kadir Has d'Istanbul i l'Associació Europea de Dones Rectores (EWORA), sota la coordinació de SciCo Grècia.

El projecte ha rebut finançament de la Unió Europea gràcies a la convocatòria European Researchers' Night, dins de les accions Marie Curie del programa Horizon Europe.

També et pot interessar

stats