Les dones investigadores són un 29% del personal que només dirigeix el 16% de projectes

El percentatge més gran de dones està en les càtedres, on representen un 42% enfront d’un 58% d’homes

Pilar Domingo-Calap de I2SysBio

Les dones representen un 29,44% del personal investigador enfront del 70,56% d’homes. Elles solament dirigeixen el 16% dels projectes d’investigació, segons l'estudi Indicadors de gènere en l’emprenedoria d’I+D+I presentat aquest dimarts per l’institut de les Dones i la Universitat de Santiago de Compostel·la.

La investigació conclou que del total del personal investigador, el 70,56% són homes i que dins del top 50, la diferència s’aguditza i la presència femenina es redueix al 8%.

El percentatge més gran de dones està en les càtedres, on representen un 42% enfront d’un 58% d’homes.

Pel que fa a la direcció de projectes, el 83,4% estan dirigits per homes, que acaparen el 84,48% dels fons totals. 

En la presentació, la directora de l'Institut de les Dones, Antonia Morillas, ha assenyalat la falta de neutralitat en la tecnologia i la reproducció d'un androcentrisme present també en la intel·ligència artificial, amb algorismes que, entrenats a partir de "models masculins", perpetuen estereotips de gènere.

L'estudi té com a objectiu identificar les bretxes de gènere en l'emprenedoria o la investigació de base científica. La raó és entendre com aquestes operen, a més d'aprofundir en el tipus de carrera investigadora existent, els seus models de construcció i les seues dinàmiques. Una tasca que vol determinar quines són les estratègies per a aconseguir més presència d'investigadores i un major enfocament de gènere en la investigació.

En aquest projecte han participat els principals centres nacionals de R+D+i (Universitats, OPIS i Instituts d'Investigació, entre altres).

També et pot interessar

stats