Tres rutes en bici recorren els murals de Dones de Ciència

El projecte consta de tres circuits amb diferents nivells de dificultat per alguns barris de València

Angela Nieto, protagonista d'un dels murals de 'Dones i ciència'
Angela Nieto, protagonista d'un dels murals de Dones de Ciència / Europa Press

Descobrir el paper que han tingut les dones en la ciència i la investigació al llarg de la història damunt d’una bici. Aquest podria ser un bon resum per al programa 'Pedalant amb Dones de Ciència', que s’emmarca dins del projecte Dones de Ciència.

El projecte, desenvolupat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i Les Naus, centre d’innovació social i urbana de l’Ajuntament de València, pretén visibilitzar el treball d’aquestes dones mitjançant una sèrie de rutes guiades en bicicleta que recorren els principals murals de València en què es representen les seues fites científiques.

El projecte s'estén al llarg de tres dissabtes. Es va iniciar el 24 de setembre, continua aquest dissabte i es tancarà el dia 8. 

Les rutes per València

Les rutes en són tres: la primera, 'Pioneres i valentes', consta d’un recorregut de quatre quilòmetres, i visita quatre murals en total, des de Les Naus fins al barri del Cabanyal. És la ruta més fàcil. 

La segona s’anomena 'Arrels i històries de resiliència'. Té un nivell de dificultat mitjana, amb sis quilòmetres de circuit, que inclouen cinc murals repartits entre la Universitat Politècnica de València, i els barris de Benimaclet, Orriols i Torrefiel. 

Un mural de Dones i Ciència ret homenatge a María Cegarra
Un mural de Dones i Ciència ret homenatge a María Cegarra / Europa Press

Per últim, la tercera ruta es diu 'La ciència i la vida'. Al llarg de nou quilòmetres trobem un total de cinc murals, que podrem contemplar als barris de la Creu Coberta, Patraix, Fontsanta i el Carme, per a acabar als Jardins de Vivers. En aquest cas parlem d’una ruta més difícil, i pensada per als més experimentats sobre la bici. 

Mural dedicat a Concepción Aleixandre al barri de Patraix.
Mural dedicat a Concepción Aleixandre al barri de Patraix.

Les rutes estan guiades per expertes dinamitzadores i una persona que s’encarrega de la seguretat viària durant l’activitat. Hi ha dos torns cada dissabte: de 9:30 a 12:00 i de 17:30 a 20:00 hores.

Com apuntar-s'hi

La inscripció és gratuïta i pot fer-se mitjançant la pàgina web habilitada per Les Naus i la UPV , seleccionant-hi la data i indicant un correu electrònic, on es mantindrà contacte amb el o la participant per a indicar el lloc des d’on comença la ruta i si hi ha algun canvi en cas de pluja. Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Segons les Nacions Unides, actualment, les dones investigadores representen menys del 30% en tot el món.

També et pot interessar

stats